Hlavní obsah

Chcete sanitku za 44 tisíc korun? Policie prověřuje prodeje ve Zlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let starý sanitní vůz značky Volkswagen Transporter T5 s 2,5litrovým motorem v turbodieselu při skutečně najetých 302 155 kilometrech za 44 tisíc korun nebo sanitka zbavená zdravotnického zařízení stejné značky a kubatury, rovněž v TDI verzi, za 58 tisíc korun. Za takovou cenu se daly pořídit vozy u Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Zlínského kraje. I když podobné vozy jsou jinde několikanásobně dražší.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského krajeVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Dlouhodobě nízké ceny vyřazených sanitních vozů byly důvodem, proč v tomto týdnu navštívila vedení ZZS ve Zlíně čtveřice kriminalistů, kteří na ředitelství půl dne zajišťovali data z vybraných počítačů, například krajského ředitele záchranky Josefa Valenty či u odboru dopravy.

Právu se podařilo získat dokument o vyhlášení veřejné soutěže na prodej devíti nepotřebných sanitních vozů z roku 2018. Vedení záchranky v tomto prodává odstrojené sanitky VW Transporter T5 2,5 TDI. Na nestočeném tachometru se ujeté kilometry pohybují v rozmezí 207 do 373 tisíc kilometrů. Cena? Od 44 tisíc do 469 tisíc Kč.

Pět z devíti vozů však zájemci získají do 106 tisíc korun. Podle dokumentu jde o cenu obvyklou stanovenou znalcem. Není divu, že na tyto vozy zlínské záchranky jsou ve Zlíně čas od času doslova pořadníky.

Když se podívá nový majitel na servisní průběh, mohlo to auto mít v roce 2018 hodnotu 300 tisíc
Zdroj Práva

V případě sanitek jde navíc o kvalitně servisované vozy, u kterých bývá z důvodů absolutní spolehlivosti při výjezdech k zásahům často vyměňován například celý motor, spojka i další díly, které by v jiných případech bylo možné jen opravit za mnohem nižší cenu. „Ta auta jsou v podstatě pořád nová. Když se podívá nový majitel na servisní průběh, mohlo to auto mít v roce 2018 hodnotu tří set tisíc korun. A k tomu nejlepší péči v servisu. Časté výměny důležitých dílů,“ prozradil Právu muž obeznámený s případem.

Mitsubishi představilo koncept budoucího SUV

AutoMoto

Ceny za vozy stejné značky, kubatury a roku výroby 2008, jako v případě zlínských sanitek, se dnes v autobazarech pohybují od 174 do 299 tisíc korun.

Novému majiteli po získání sanitky zbývá povinnost odlepit označení sanitního vozu. Dále pak převézt jej úředně ze sanitního vozu na nákladní.

Na záchranku přišli podle zjištění Práva kriminalisté na udání. „Naši policisté na ředitelství ZZS prověřovali poznatek. Není zahájeno trestní stíhání,“ potvrdil Právu policejní mluvčí Petr Jaroš. „Je zde podezření na nepravdivé znalecké posudky stanovující ceny vyřazovaných vozů,“ sdělil důvěryhodný zdroj Práva z prostředí ZZS Zlínského kraje.

Ředitel krajské záchranky Josef Valenta však tvrdí, že je vše v pořádku a přítomnost policie jej překvapila. Nikdy dřív podle něj na ZZS nezasahovala. „Policii jsme vydali informace a doklady. Tím celá akce skončila. Můžeme prodávat vozidla pouze se souhlasem zřizovatele (Zlínský kraj, pozn. red.) na základě vypracovaného znaleckého posudku. Kupní cena je součtem ceny uvedené ve znaleckém posudku a hodnoty znaleckého posudku (2000 korun, pozn. red.),“ řekl Právu Valenta s tím, že ZZS ZK provozuje 64 sanitních vozidel.

Dlouhodobý problém

Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) jde o dlouhodobý problém, který již zaznamenal v minulosti a který je třeba prověřit. „Jsem rád, že to policie vyšetřuje. Aby jasně řekla, jak to dlouhodobě u naší záchranky chodí. Mám informace, že ty případy měly zasahovat až do roku 2016. Čekám na výsledky šetření policie. Vím, že těch věcí je tam asi víc. Ale nehodlám dopředu nic hodnotit,“ sdělil Právu Holiš.

Korec pokračuje jako primátor Zlína

Domácí

Hejtman zároveň přiznal, že kraj coby zřizovatel dosud nemá nastavený žádný mechanismus, kterým by krajská rada odsouhlasila skutečný prodej. „To je na zodpovědnosti ředitele ZZS. Naše rada vyřazovala v roce 2020 jednu nebo dvě sanitky. Všechny ostatní případy se týkaly předešlého vedení kraje. My jako krajští radní na stůl pouze dostali posudek k jednotlivým vozům a najeté kilometry. Nebyla tam určená nějaká hodnota. Jen nám bylo řečeno, že záchranka má tento vyřazený majetek prodat,“ podotkl Holiš.

Podle něj jde o problém, který v minulosti kraj řešil s odboráři. „Ředitel nám ale poté vždy řekl, že je vše v souladu se zákonem,“ dodal hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám