Hlavní obsah

Cesty za stovky tisíc. Rozlítaní ministři navštívili Kuala Lumpur, Senegal i Spojené státy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen za letošní rok se členové vlády podívali do desítek zemí, další zahraniční cesty také plánují. Na výplatní pásce jsou náklady za cesty po Evropě, ministři i premiér se ale podívali i dále. Letěli například do Kuala Lumpuru, Indie, Senegalu, Ghany, Vietnamu, Singapuru či Spojených států. Přestože nyní kabinet hledá intenzivně úspory, jen letos vyšly jejich zahraniční cesty na stovky tisíc korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Jana Černochová, Zbyněk Stanjura, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Petr Fiala a Marian Jurečka a Vlastimil Válek.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) letos několikrát odletěl do Bruselu, cestoval i po dalších evropských zemích. V druhé polovině dubna nicméně uskutečnil několikadenní cestu po Asii. Setkal se s nejvyššími ústavními činiteli v Singapuru, Manile, Vietnamu a Indonésii, Kazachstánu či Uzbekistánu.

V Uzbekistánu, kde cestu zakončil, se setkal – dle tiskové zprávy – například s tamním prezidentem a premiérem, podpořil české podnikatele na obchodním fóru a zahájil výstavu k 20. výročí společné česko-uzbecké archeologické expedice.

V Singapuru zase jednal o rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi s prezidentkou Halimah Yacobovou, předsedou parlamentu Tan Chuan-Jinem a také se svým protějškem Lee Hsien Loongem. Premiér současně zahájil i česko-singapurské obchodní fórum.

Vláda hledá, kde ušetřit, zrušit funkci ministra pro evropské záležitosti ale odmítá

Domácí

Na dotazy Novinek, kolik jeho pracovní cesty v posledním roce stály, co přinesly a jaké další plánuje, však premiér do vydání článku nereagoval.

Británie za 145 tisíc korun

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uskutečnil zatím letos tři cesty, naposledy měl devítidenní pracovní cestu po Africe. V rámci ní navštívil Senegal, Ghanu či Rwandu.

Podle vyjádření resortu tam odjel jako ministr vnitra řešit primárně bezpečnostní témata. „Bezpečnost Afriky souvisí s bezpečností EU i samotné České republiky. Z Afriky vedou do Evropské unie silné migrační trasy, stabilita regionu je v zájmu nás všech a z pohledu bezpečnosti a migrace je pro nás tento region naprosto klíčový,“ stojí ve vyjádření. Cena cesty zatím nebyla vyčíslena.

Za 145 tisíc korun se nicméně ministr podíval v březnu do Velké Británie, dvoudenní cesta do Švédska pak vyšla v lednu na necelých 10 tisíc, konala se tam neformální Rada pro spravedlnost a vnitřní věci. Letos pak ministr plánuje letět ještě do Bruselu, Chorvatska či na Balkán.

STAN a TOP 09: Srazme 150 miliard

Ekonomika

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) uskutečnil dle vyjádření resortu patnáct cest, které vyšly na 300 tisíc korun. Kromě cest po Evropě se podíval například do Indie, New Yorku nebo Washingtonu. Tam si například v květnu se svým protějškem Antony Blinkenem „potvrdili odhodlání pokračovat v podpoře Ukrajiny“.

Do Spojených států se podíval také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), kam zavítal na zasedání Komise OSN pro postavení žen. Jurečka také přiletěl na pohřeb emeritního papeže Benedikta do Vatikánu nebo na summit Evropské lidové strany do Bruselu. Náklady na všechny cesty se dle vyjádření resortu pohybovaly kolem 45 tisíc. Ve vyjádření zaslaném Novinkám nicméně nejsou vyčísleny ceny za vládní speciál, kterým se ministr podíval právě mimo jiné do Spojených států.

Hanoj, Kuala Lumpur nebo San Francisko

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) cestoval do Kuala Lumpuru na jednání s tamním ministrem mezinárodního obchodu a průmyslu, ministrem energetiky a přírodních zdrojů. Zavítal také do vietnamské Hanoje, Washingtonu, San Franciska nebo Stockholmu a Bruselu. Kolik cesty stály, ministerstvo průmyslu a obchodu Novinkám nesdělilo.

Prezident NKÚ: Byrokracie nás stojí strašné peníze. Škrtejme dotace a úředníky

Domácí

Za zhruba 50 tisíc cestoval po Evropě zatím ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), dalších několik evropských cest chystá i na zbytek roku. Zavítat plánuje ale i do Gruzie, Vietnamu či Dubaje.

Desítky tisíc stálo cestování po Evropě i ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Ten se například v Bruselu i Lucembursku zúčastnil zasedání Rady EU pro zemědělství a rybolov.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN), který v minulých dnech svoje působení ze zdravotních dnů v resortu ukončil, cestoval čtyřikrát za 104 tisíc korun. Zavítal do Trenčína, Bruselu i Vídně, přicestoval ale také na mezinárodní summit o učitelské profesi do Washingtonu, kde strávil pět dní od 24. do 28. dubna.

Jen jednu zahraniční cestu uskutečnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který zavítal do Bruselu. Bez žádné pracovní cesty je zatím ministryně pro vědu a výzkum Hana Langšádlová (TOP 09). Ta má v plánu do budoucna cesty do Německa či Finska. „Koncem května dále plánujeme doplnit delegaci předsedkyně Poslanecké sněmovny do Washingtonu D. C. a Atlanty,“ uvedl resort pro Novinky.

Bez zahraniční cesty je také ministr kultury Martin Baxa (ODS), který se v následujících týdnech plánuje vypravit do Bruselu.

Kalousek: Nějakou dobu bohatnout nebudeme. Zvykněme si

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám