Hlavní obsah

Cestovatelský semafor: Portugalsko bude od pondělí červené

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi země s vysokým rizikem nákazy covidem se na cestovatelském semaforu od pondělí přesunou Kypr, Portugalsko a Baleárské ostrovy, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Naopak v zelené kategorii bude nově Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kanada, Kosovo a Lotyšsko. Lucembursko se zařadí do oranžové.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Lisabon

Článek

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) spadá z evropských zemí dále také například Belgie, Bulharsko, Chorvatsko,  Dánsko,  Francie, Itálie, Maďarsko, Malta, Německo, Polsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko či Srbsko.

Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Izrael, Japonsko, Korea, Kanada, Libanon, Macao, Nový Zéland, Singapur, USA, Thajsko nebo Tchaj-wan.

Česko přestane bránit v návratu cizincům s dlouhodobým pobytem

Domácí

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Andorra, Irsko, Lucembursko, Monako, Nizozemsko a Azorské ostrovy.

Pravidla návratu ze zelených a oranžových zemí: 

  • Lidé bez ukončeného očkování musí absolvovat alespoň antigenní test, a to buď před cestou, nebo do 5 dnů po návratu.
  • Naočkovaní test mít nemusí.

Semafor ministerstva zdravotnictví zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do ní aktuálně spadá třeba Španělsko včetně Baleárských a Kanárských ostrovů. Nově se tam tedy zařadí Portugalsko (bez ostrovů) a Kypr.

Při návratu z ciziny je nutný formulář a test

Koronavirus

Ostatní země spadají do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie).

Pravidla návratu z červených a tmavě červených zemí:

  • Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. 
  • Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. 
  • V případě cesty do ČR individuální přepravou není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději pak 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.
  • Naočkovaní test ani karanténu absolvovat nemusí.

Ministerstvo lidem důrazně nedoporučuje cestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy, důvodem je především šíření mutací koronaviru. Jedná se o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Svazijsko, Tanzanii, Zambii, Zimbabwe a Tunisko. I u návratu z těchto zemí plně očkovaní turisté nebo ti, co v posledních 180 dnech prodělali covid-19, nemusí na testy a do samoizolace.

Seznam zemí podle aktuální míry rizika nákazy najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám