Hlavní obsah

Český penicilin na obzoru. Jedná se o nové lince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpadky penicilinu, s nimiž se Česko v poslední době opakovaně potýká, má řešit obnovení domácí výroby. Nová produkční linka na penicilinová antibiotika vznikne nejspíš ve středních Čechách. Zástupci státu to zatím nechtějí komentovat, ale podle informací Novinek a Práva je to preferovaná varianta.

Foto: Petr Švancara, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví už vytipovalo firmy, které by mohly do výroby antibiotik investovat. Finální dohoda ještě nepadla, nejvážnějším kandidátem je zřejmě BB Pharma.

„Na výrobu samotnou je nutné rozhodnutí o registraci, což byla i podmínka, s kým můžeme v Česku v rámci projektu jednat,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

„V přípravě podpory je nejdál firma, která vyrábí v Česku, ale právě penicilin dováží z jiných zemí,“ doplnil bez dalších detailů. Tím se výběr zúžil na trojici firem. Držitelem rozhodnutí o registraci je společnost, která může do Česka dodávat konkrétní lék vyrobený v jiné zemi, v tomto případě úzkospektrá penicilinová antibiotika.

Přibývá streptokokových infekcí, jako je angína a spála

Zdraví

BB Pharma se za posledních šest měsíců stala významným dovozcem penicilinových antibiotik v Česku a zvýšila svůj podíl na trhu. Dodávky za tuto dobu zvedla o pět set procent.

Podle ministerstva není cílem vyrábět penicilin úplně od píky, tedy včetně účinné chemické látky, která je pro léčivo stěžejní. Jakkoli by to bylo podle bezpečnostních a farmaceutických expertů nejlepší řešení, je také nejvíce časově, byrokraticky i ekonomicky nákladné. V Česku se proto budou vyrábět finální tablety a sirupy, účinné látky si firmy obstarají z ciziny.

A právě balení léků a sterializaci (ochranné prvky na obalech) dělá nedaleko Českého Brodu v obci Bříství společnost Dovema, která je provázaná s majitelem BB Pharma. „Jsme jeden ze tří držitelů registrace uvedeného tabletového léčivého přípravku u nás, proto je pochopitelné, že jsme v kontaktu s ministerstvem zdravotnictví z důvodu zabezpečení plynulých dodávek penicilinu do Česka,“ řekl Novinkám a Právu ředitel Jiří Volf.

BB Pharma se koncem loňska nezávazně zajímala o další pozemky, jak potvrdil Novinkám a Právu starosta Bříství Libor Šmejkal. „Byl to jen neformální dotaz,“ uvedl. Žádnou oficiální žádost zatím neobdržel.

V Praze? Vyloučeno

Vedle BB Pharmy, která působí hlavně na Slovensku, dodává do Česka penicilin izraelská Teva a švýcarský Sandoz. Zatímco Teva má výrobní areál v Opavě a její zástupci Novinkám a Právu už dříve řekli, že s ministerstvem jednání o penicilinu nevedou, Sandoz v Česku továrnu nemá.

Jeho větší angažmá je nepravděpodobné i proto, že loni v létě od Evropské komise získal grant 28,8 milionu eur na modernizaci závodu na výrobu penicilinu v Tyrolsku. Postaví tam i linku na syntézu již zmíněné účinné látky, která se teď do Evropy dováží zejména z Asie. Komise si od toho slibuje zlepšení dostupnosti a zajištění dodávek do Evropy.

Tuzemská fabrika nemůže vzniknout na území Prahy, kvůli finanční podpoře od státu. V úvaze jsou podle informací Práva střední Čechy. Krajský úřad ale do jednání zatím nevstoupil, na úrovni státu a firem ještě konečná dohoda nepadla.

Pro výrobu antibiotik platí speciální pravidla. Musí být oddělena od jiných léčiv, stejně jako vzduchotechnika.

Výroba penicilinu v Evropě se firmám nevyplatí, varuje asociace

Domácí

Podpora státu

Ministerstvo zdravotnictví zatím čeká i na stanovisko resortu průmyslu, který má nastavit investiční pobídku, díky níž by stát podpořil strategickou výstavbu.

Počítá se s tím, že pro každou z firem najde 120 až 130 milionů korun, jako motivaci pro výstavbu a vytvoření pracovních míst. Na oplátku se společnost smluvně zaváže, že část vyrobených léků bude automaticky směřovat k českým pacientům.

Bez ohledu na to, který výrobce podporu získá, jakékoliv rozšíření průmyslového areálu nebo výstavbu nových hal musí posvětit místní zastupitelstvo. To potvrdila i místostarostka Roztok u Prahy Zuzana Šrůmová, kde je na jednom z břehů Vltavy rozsáhlý farmaceutický areál firmy VUAB Pharma.

Také její zástupci jednají o možném rozšíření výroby. „Mohu potvrdit, že VUAB Pharma jako historicky první výrobce penicilinu ve střední Evropě aktivně vstoupil do jednání s ministerstvem zdravotnictví,“ napsal generální ředitel Miloslav Dvořák. I on odkázal s detaily na ministerstvo.

Zájem v podobném duchu projevili také další. Třeba česká společnost Biomedica, která soustředí vývoj a výrobu do Technologického parku v Hořátvi, asi 30 kilometrů od Prahy.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) začátkem prosince v Blesku avizoval, že do konce roku, nejpozději v prvních čtrnácti dnech roku letošního, oznámí, kde začne výstavba linky. Dosud k tomu nedošlo, týden ministrovi ještě zbývá.

Penicilin se v Česku vyráběl už od 40. let 20. století v Roztokách u Prahy a pražských Dolních Měcholupech, výroba ale byla postupně ukončena. Před 14 lety jako poslední od výroby upustila Zentiva.

Válek chce obnovit výrobu penicilinu v Česku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám