Hlavní obsah

Česko uctívá válečné veterány, několik z nich bylo vyznamenáno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko si v úterý připomíná Den válečných veteránů. Největší pietní akce se konala na pražském Vítkově, kde bylo několik účastníků bojů především z druhé světové války vyznamenáno nebo povýšeno. Konaly se i další akce po celém Česku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pietního aktu ke Dni válečných veteránů na Vítkově se zúčastnil i ministr obrany Martin Stropnický.

Článek

Slavnostní akt na Vítkově se tradičně uskutečnil pod jezdeckou sochou Jana Žižky za účasti čestných jednotek, historických praporů a představitelů politiky, armády a církví. Po jeho skončení bylo vyznamenáno nebo povýšeno 20 mužů a žen.

Kříž obrany státu například posmrtně získal Josef Koukal, který se jako stíhač účastnil bojů druhé světové války. Sestřelil několik letadel a byl těžce zraněn. Vyznamenáni také byli radista z východní fronty Václav Kuchynka a Jaroslav Hofrichter, který bojoval za druhé světové války jako palubní střelec bombardéru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pietní akt ke Dni válečných veteránů u národního památníku na pražském Vítkově.

Již dopoledne si armáda a příbuzní u památníku v areálu ministerstva obrany připomněli památku 102 důstojníků, absolventů Vysoké školy válečné. Za okupace v letech 1939 až 1945 je popravili nacisté.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pietní akt ke Dni válečných veteránů u národního památníku na pražském Vítkově.

V kostele sv. Jana Nepomuckého na pražských Hradčanech se poté uskutečnila vzpomínková bohoslužba na památku legionářů i dalších vojáků bojujících pod československou vlajkou, ale také vojáků, kteří padli v řadách rakousko-uherské armády.

V ČR se svátek slaví od roku 2001

Během bohoslužby byl posvěcen kámen z bojiště první světové války. Pochází z míst, kde byl v Itálii nasazen 11. pochodový prapor pražského 28. pěšího pluku. Mnoho z jeho příslušníků během bojů na italské frontě padlo. Kámen se stane základním kamenem pomníku českých vojáků v obci Stebnícka Huta v okrese Bardejov na Slovensku. Odhalen má být příští rok na Bílou sobotu, tedy při výročí bitvy pražských osmadvacátníků na frontě, uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pietní akt ke Dni válečných veteránů u národního památníku na pražském Vítkově.

Den veteránů se ve světě slaví k uctění památky účastníků válek. V České republice byl svátek zaveden v listopadu 2001. Datum bylo vybráno symbolicky, protože 11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války.

"Den válečných veteránů není jenom příležitostí k tomu, připomenout si hrdiny především z první světové války a i ze druhé světové války, ale připomenout si i ty dnešní. Účastní se stejně jako ti dříve bojů za to, abychom my mohli žít v míru a bezpečí," řekl v úterý novinářům náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Zatímco v cizině, především v některých anglicky mluvících zemích nebo ve Francii má svátek široký společenský ohlas, v Česku tolik připomínán není. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je důvodů několik – například to, že Česko není velmocí, kde armáda hraje důležitou roli. Dalším může být blízkost Dne válečných veteránů ke státním svátkům 28. října a 17. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám