Hlavní obsah

Česko nebude podávat žalobu kvůli německému mýtnému, rozhodla vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika nebude podávat žalobu kvůli zavedení mýtného na německých dálnicích. V pondělí se na tom shodla vláda. Novinkám to řekl ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO)

Článek

„Česko nebude podávat žalobu,“ sdělil Novinkám Ťok. Kabinet se na tom shodl jednomyslně, zdržel se pouze jeden ministr.

„Museli bychom si být jisti, že k diskriminaci došlo. Já si myslím, že k ní nedochází. Můj názor je, že bychom se měli přidávat k takovým sporům, kde máme šanci vyhrát,” míní Ťok.

Důležité jsou podle něj také dobré vztahy s naším sousedem. „Německo je největším obchodním trhem pro ČR a je potřeba mít s Německem dobré vztahy, a ne si je zhoršovat. Všichni řidiči jsou zvyklí dálniční známku platit,” zdůraznil ministr.

Podotkl, že pokud se však jiný stát rozhodne žalobu podat, vláda opět posoudí, zda se Česká republika nepřipojí.

Mýtné od roku 2019

Němci chtějí zpoplatnit dálnice pro osobní auta od roku 2019. Čeští politici dříve prohlašovali, že tento krok považují za diskriminační. Před časem to prohlásil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. [celá zpráva]

Původně měli totiž v Německu mýtné platit jen cizí státní příslušníci, nakonec se však povinnost bude vztahovat i na Němce. Evropská komise minulý týden ukončila s Německem řízení a konstatovala, že změnou pravidel země zažehnala obavy, že by řidiče diskriminovala na základě státní příslušnosti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám