Hlavní obsah

V ČR může dojít k událostem srovnatelným s listopadem 1989, napsal TASS k demonstracím v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sobotní protivládní demonstrace v Praze nezůstaly bez povšimnutí v Rusku. Informovaly o nich například státní agentury TASS či RIA Novosti. TASS k protestům napsal, že by v ČR mohlo dojít k událostem srovnatelným s listopadem 1989.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Václavském náměstí se sešly na sobotní demonstraci tisíce lidí.

Článek

Agentura si v článku povšimla především vyjádření energetického experta Vladimíra Štěpána, který hovořil o tom, že by Česká republika měla vést přímá jednání s Ruskem o nákupu energetických surovin.

TASS čtenáře informoval také o výzvě organizátorů, kteří požadují po vládě premiéra Petra Fialy (ODS) okamžitou demisi. Pokud tak neučiní, vyhrožují organizátoři vyhlášením nátlakových akcí.

Na Václavském náměstí žádalo demisi vlády 70 tisíc demonstrantů

Domácí

„Pokud úřady neuposlechnou výzvu k urychlenému přehodnocení své politiky, může v ČR dojít k revolučním událostem srovnatelným s listopadem 1989, kdy byla v Československu odstavena komunistická strana,“ uvedl TASS.

Ruský televizní kanál Cargrad na svém webu v článku o demonstracích v Praze uvedl, že se Češi vzbouřili proti vládě a vyhlásili ultimátum ke speciální vojenské operaci na Ukrajině. „Připomeňme, že ČR byla jednou z prvních zemí, které se s Ruskem znepřátelily,“ dodal kanál.

Premiér Petr Fiala novinářům v sobotu řekl, že demonstraci na Václavské náměstí svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmu ČR.

„Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá,“ uvedl Fiala. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat.

„Interpretace událostí, které jsem já měl možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, jaké jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ doplnil Fiala.

Demonstrací v Praze si všimla i další zahraniční média. Informovaly o ní agentury Reuters či AFP. Dostala se i do arabského světa. „Přes 70 tisíc Čechů manifestovalo v centru metropole Prahy a žádalo zbavení se závislosti na NATO a EU,“ napsala v čele své zprávy syrská státní agentura Sana.

Sýrie a Severní Korea jsou jedinými dvěma státy, které uznaly nezávislost samozvaných celků – Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám