Hlavní obsah

Česko marně doluje staré miliardové dluhy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ani po více než třiceti letech se nepodařilo Česku vymoci u některých států dluhy ještě z doby socialismu. Dohromady to koncem loňského roku bylo více než dvacet miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ročně se podaří získat zpět jen minimální částky. V roce 2018 to bylo 145 milionů a loni zhruba 388 milionů korun. Největší dluh vůči České republice má Súdán, jehož 573,7 milionu korun narostlo kvůli úrokům již na víc než tři miliardy korun.

Největší dluh má Súdán, i s úroky přes tři miliardy Kč

Súdán patří mezi nejchudší země světa, navíc je zmítán vnitřními konflikty. Přes dvě miliardy dluží Kazachstán a dluh převyšující miliardu korun Česká republika eviduje vůči Kubě a Ukrajině. Podle zprávy, kterou každoročně předkládá vládě ministerstvo financí, není příliš reálné vymožení šesti miliard korun.

Jde o pohledávky související s aktivitami některých českých firem v Íránu, Iráku, Indonésii, Ruské federaci, Tanzanii a Alžírsku.

Kalousek vymámil ze Sýrie aspoň něco

Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se resort chová při vymáhání pohledávek s péčí řádného hospodáře. Připouští, že to má složité.

Česko vymáhá ve světě 30 miliard, další už odepsalo

Domácí

„Nechci MF kritizovat za to, že se mu nedaří dluhy vymoci, když druhá strana platit nechce. Nemůže rezignovat, musí je evidovat v účetnictví státu. Musí je formálně vymáhat, aby nedošlo k jejich promlčení. I když se schopnost něco vymoci v nejbližších letech blíží nule, tak nikdy nemůžete vyloučit, že se v té zemi změní politická situace a vymůžete aspoň něco,“ řekl Právu.

Připomněl, že cestou k tomu „něco“ je odpuštění tzv. příslušenství, tedy úroků. Jemu to vyšlo v případě Sýrie v roce 2007. „To byl ale jediný dluh, který se za mě podařilo vymoci,“ podotkl. Jak vyplývá ze zprávy, MF již u většiny dluhů výši úroků neuvádí.

MF už odepsalo přes půl miliardy

Loni podle zprávy MF již vzdalo vymožení 555 milionů korun a odpustilo je. Šlo o části dluhů Černé Hory a Srbska, kdy resort využil podmínek tzv. pařížského klubu věřitelů, který již více než šedesát let pomáhá státům při řešení těžko dobytných pohledávek.

Schopnost něco vymoci v nejbližších letech se blíží nule, i tak nikdy nemůžete vyloučit, že vymůžete aspoň něco
Miroslav Kalousek

Černé Hoře Česko odpustilo z 54 milionů víc než 35 milionů, které tak byly zahrnuty do tzv. mezinárodní rozvojové spolupráce. Zbylou částku přes 18 milionů Černá Hora splatila loni v říjnu.

Stejný postup ČR zvolila i v případě srbského dluhu v původní výši přesahující 700 milionů korun. Srbsko loni splatilo zhruba 222 milionů, které po odpuštění zbyly k úhradě.

Schillerová nepodporuje státní záruky pro Smartwings, firma je překvapená

Ekonomika

Složitější je vymáhání pohledávek u ostatních států bývalé Jugoslávie, kterými jsou Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Severní Makedonie a Slovinsko. Dohromady jde o 577,3 milionu korun.

Jednoduchá nejsou také jednání s Čínou. Podle zprávy MF Čína dluží Česku 537,6 milionu korun, Česko má závazky vůči Číně 285,3 milionu korun.

Loni v říjnu na zasedání Smíšeného česko-čínského ekonomického výboru se probíral dosud nevyřešený problém barterových účtů. Zástupce čínského ministerstva obchodu slíbil předat věc na příslušné místo k dalšímu řešení. „Podle dohody mu byl následně zaslán e-mail s rekapitulací celého případu, zatím bez reakce,“ uvádí zpráva MF.

Reálné je, podle zprávy, postupné umořování čtyřicetimilionového dluhu Běloruska. Pohledávka se bude umazávat platbou nájemného za užívání budovy české ambasády v Minsku, což je kolem pěti milionů ročně. Možností je i její koupě. Mezivládní dohoda o tom vstoupila v platnost letos v lednu.

Česko dostane od Srbska 222 milionů za staré dluhy

Ekonomika

Pravidelně hradí postupně svůj 840milionový dluh Irák. Na základě dohody z roku 2006 tato země uhradila loni splátku ve výši 147 milionů korun.

Kuba a Libye dlužily sedm miliard

Svůj dluh celkově přesahující půl miliardy korun potvrzuje pravidelně také Írán. „Íránská strana potvrdila zájem na řešení pohledávky, současně však odkázala na aktuální problémy spojené s ekonomickou a politickou situací,“ konstatuje zpráva.

Podle dokumentu zadluženost Ukrajiny vůči ČR ve výši téměř 1,7 miliardy souvisí s jamburským nalezištěm plynu, kam ČR dodala strojní zařízení. Ukrajina již kývla na možnost řešit dluh poskytnutím nemovitostí pro zastupitelský úřad ČR, především pro vybudování nového velvyslanectví v Kyjevě.

Kuba chce sedmimiliardový dluh Česku splácet rumem

Ekonomika

Ve zprávě se zmiňují vedle civilních úvěrů i tzv. speciální pohledávky. Jde o vojenské úvěry, které podléhají utajení. Podle zprávy za předcházející rok se tyto pohledávky týkají Kuby a Libye, které ještě v roce 2018 dlužily Česku přes sedm miliard. Letošní zpráva výši dluhu s odkazem na utajení již neuvádí.

Reklama

Výběr článků

Načítám