Hlavní obsah

Česko má dva problémy s kanceláří pro Cichanouskou. Peníze a riziko Lukašenkovy odvety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakkoliv zní zřízení kanceláře pro běloruskou opozici bohulibě a současná vláda premiéra Petra Fialy (ODS) to podporuje a aktivně řeší, samotný krok provází řada problémů a těžkostí. Kromě nalezení financí na provoz je třeba vyjasnit také samotný diplomatický status kanceláře, tak aby to neohrozilo oficiální české zastoupení v běloruském Minsku.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Svjatlana Cichanouská

Článek

„Běloruskou opozici podporujeme. Je to věc, která je ve hře. Konkrétní kroky dělá v těchto dnech ministr (zahraničí Jan) Lipavský. Věřím, že brzy najdeme cestu, jak tu vytvoříme dobré podmínky pro běloruskou opozici,“ řekl ve středu Novinkám premiér Petr Fiala.

Zeman požádal Fialu, aby pohnul s kanceláří pro běloruskou opozici

Domácí

Zřízení kanceláře pro běloruskou opozici, která čelí v zemi, již autoritářsky vládne Alexandr Lukašenko, persekucím, přislíbil prezident Miloš Zeman vloni v červnu při setkání lídryni tamní opozice Svjatlaně Cichanouské. Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) měl pak svému nástupci Lipavskému zanechat dva návrhy, což nyní resort zahraničí rozporuje.

Na projektu se pracuje 

„Mohu potvrdit, že se tím ministerstvo komplexně zabývá, protože bývalá vláda prostředky na podporu demokratických a lidskoprávních aktivit snížila a nezanechala po sobě ani žádné konkrétní návrhy na zřízení kanceláře,” sdělila na dotaz redakce mluvčí resortu zahraničí Lenka Do.

Resort podle ní také průběžně jedná se zástupci běloruské opozice v České republice a poskytuje jí „veškerou možnou podporu”.

„Ministerstvo dlouhodobě také podporuje nezávislé běloruské novináře a média a financuje projekty NGOs (nevládních organizací, pozn. red.) na podporu běloruské občanské společnosti,” doplnila.

Finance nejsou hlavní překážkou.
Petr Fiala (ODS), premiér

Zeman pak minulý týden premiéra Fialu na jejich pravidelné schůzce požádal, aby se o zřízení kanceláře zasadil. Učinil tak i ve světle války na Ukrajině, kterou vyvolalo 24. února Rusko vpádem svých vojsk, přičemž Bělorusko se následně do konfliktu zapojilo na straně Ruska.

Současná vláda se k „ochraně lidských práv a demokracie” zavázala  písemně v programovém prohlášení.

Lež v přímém přenosu: K invazi se nepřidáme, řekl Lukašenko. A přidali

Zahraniční

Zřízení kanceláře nicméně podle informací Novinek provází řada složitostí a problémů, které je třeba vyřešit.

Jedním z problémů, jak nepřímo vyplývá i z vyjádření mluvčí ministerstva, mají být finance. Na náklady, které by se mohly ročně pohybovat v milionech či desítkách milionů, momentálně není MZV podle zdroje obeznámeného s věcí připraveno, jelikož současný rozpočet s těmito výdaji nepočítá, a na běloruskou opoziční kancelář mu tak peníze nezbývají.

Hodí nová vláda Bělorusy přes palubu? Lipavský mlčí

Domácí

Tento problém je však podle premiéra Fialy řešitelný. „Finance nejsou hlavní překážkou,” odpověděl Fiala na otázku, zda je vláda ochotná poskytnout ministerstvu peníze na zřízení kanceláře. Ačkoliv se ministerstvo zahraničí z povahy věci tímto krokem zabývá a bude ho procesovat, tak finální rozhodnutí musí vzejít od vlády. Kdy by se tak mohlo stát, zatím není jasné.

Primární problém: diplomatická rovina 

„Potřeba je najít vhodné prostory a domluvit status, jak to bude vypadat. A tomu se v těchto dnech ministr zahraničí věnuje,“ dodal premiér.

Jako první kancelář pro běloruskou opozici zřídila Litva. Kancelář se zabývá běžnou diplomatickou prací – jde třeba o právní pomoc Bělorusům v zahraničí, rozvoj obchodních a ekonomických kontaktů či informování mezinárodního společenství o situaci v Bělorusku.

A právě onen status kanceláře je nejdůležitější. Česká republika totiž má svůj oficiální zastupitelský úřad v běloruském hlavním městě Minsk, jehož prostřednictvím se snaží pomáhat tamním občanům, režimem pronásledovaným osobám či studentům a mimo jiné vydává tzv. humanitární víza z politických důvodů.

Jednou z obav souvisejících se zřízením opoziční kanceláře v Česku by právě mohlo být omezení této činnosti či v nejzazším případě ukončení činnosti zastupitelského úřadu.

Bělorusko v referendu umožnilo umístění jaderných zbraní na svém území

Evropa

Nyní v Česku mohou Bělorusové využívat Dům národnostních menšin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám