Hlavní obsah

Hodí nová vláda Bělorusy přes palubu? Lipavský mlčí

Praha

Více než půl roku uplynulo od slibu, který představitelé České republiky dali lídryni běloruské opozice Svjatlaně Cichanouské; otevřít v Praze kancelář pro běloruskou diasporu. Pod vedením tehdejšího ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) vznikly v Černínském paláci dva návrhy, které předal svému nástupci Janu Lipavskému (Piráti). Od té doby je ale ticho po pěšině.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Česká republika dlouhodobě podporuje běloruskou občanskou společnost a svobodná média. Prostředky, které máme k dispozici, chceme a musíme využívat maximálně efektivně. Otázku případného otevření zastoupení běloruské opozice pečlivě studujeme a diskutujeme se všemi relevantními partnery,“ zaslalo Novinkám vágní stanovisko tiskové oddělení ministerstva zahraničí.

Bylo to přátelské setkání a já jsem jí mimochodem navrhl, jestli by běloruská opozice neměla mít v Praze styčnou kancelář, protože by to asi bylo dobře.
prezident Miloš Zeman po návštěvě Svjatlany Cichanouské

Sám Lipavský na dotaz prostřednictvím SMS nereagoval. Odpověď nepřišla ani od jeho vládního kolegy Mikuláše Beka (STAN), který zastává nově vzniklou pozici ministra pro evropské záležitosti.

Méně Orbána, více Havla. Nová vláda se nechce upínat k Visegradu

Domácí

Informační vakuum k tomuto tématu je přitom zvláštní. V programovém prohlášení se kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) odvolává na tradici „havlovské“ zahraniční politiky a uvádí, že chce klást důraz na „ochranu lidských práv a demokracie“.

„Podpora demokracie, lidských práv a občanské společnosti je morálně správná, je však také pro náš stát výhodná. V minulosti nám naše lidskoprávní a transformační politika dokázala zajistit místo v centru evropské politiky,“ stojí v programovém prohlášení koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP09) a PirSTAN (Piráti a Starostové).

Jako první kancelář pro běloruskou opozici zřídila Litva. Kancelář se zabývá běžnou diplomatickou prací – jde třeba o právní pomoc Bělorusům v zahraničí, rozvoj obchodních a ekonomických kontaktů či informování mezinárodního společenství o situaci v Bělorusku.

V Česku je v tuto chvíli Bělorusko diplomaticky reprezentováno velvyslancem režimu Alexandra Lukašenka, kterého jako prezidenta Západ kvůli zmanipulovaným volbám neuznává. Běloruská diaspora v Praze proto považuje ambasádu za nelegitimní.

Kulhánek: Rozhodnutí o kanceláři běloruské opozice v Praze nechám na další vládě

Domácí

O zastoupení pro běloruskou opozici se začalo mluvit po návštěvě Svjatlany Cichanouské v Praze v červnu loňského roku.

„Bylo to přátelské setkání a já jsem jí mimochodem navrhl, jestli by běloruská opozice neměla mít v Praze styčnou kancelář, protože by to asi bylo dobře,“ řekl tehdy prezident Miloš Zeman o setkání s lídryní běloruské opozice.

Udělal jsem to, co jsem říkal před koncem svého mandátu. Svému nástupci jsem popsal kroky, které MZV pod mým vedením podniklo, a přenechal jsem mu zpracovaný materiál s variantami dalšího možného postupu při zřizování kanceláře běloruské opozice v ČR.
Exministr Jakub Kulhánek pro Novinky

Tehdejší vláda s takovým krokem souhlasila a tehdejší šéf diplomacie Kulhánek na úkolu začal pracovat. Po říjnových volbách do Sněmovny se ale celá věc zastavila.

Foto: Profimedia.cz

Cichanouská při své návštěvě vystoupila na demonstraci za svobodné Bělorusko na Staroměstském náměstí v Praze

Ministerstvo připravilo dvě varianty, jak kancelář zřídit. Protože by ale ta nejrychlejší varianta mohla vyústit až v odvetné uzavření české ambasády v Minsku, nechal Kulhánek rozhodnutí až na svém nástupci.

Kulhánek: Návrhy jsem předal, teď už je to na nich

Exministr zahraničí nyní Novinkám potvrdil, že Lipavskému návrhy předal.

„Udělal jsem to, co jsem říkal před koncem svého mandátu. Nástupci jsem popsal kroky, které ministerstvo zahraničí pod mým vedením podniklo, a přenechal jsem mu zpracovaný materiál s variantami dalšího možného postupu při zřizování kanceláře běloruské opozice v ČR,“ uvedl Kulhánek.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Co nový ministr udělá, zatím není jasné.

Předsedové sněmovního i senátního výboru pro zahraniční věci Novinkám potvrdili, že návrh zřídit u nás zastoupení běloruské opozice chtějí podpořit. „Samozřejmě má moji podporu,“ odvětil stručně poslanec Marek Ženíšek (TOP 09).

Ve stejném duchu se vyjádřil i senátor Pavel Fischer. „Podpořil bych otevření kanceláře běloruské opozice v Praze, ale není to jediná naše možnost,“ napsal Novinkám.

Lipavský: Rozhodně nejsem slabým ministrem zahraničí

Domácí

„Byl bych stejně rád, kdyby byla například ve Sněmovně organizována skupina přátel demokratického Běloruska, to by byl důležitý krok pro větší zázemí Bělorusů v Praze. V Senátu očekávám podporu takových návrhů –⁠ lídryně opozice Cichanouská zde měla projev a myslím, že si drtivou většinu z nás získala,“ dodal Fischer, o kterém se znovu mluví jako o možném kandidátovi na Hrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám