Hlavní obsah

Česko je na prahu epidemie respiračních nemocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet akutních respiračních nemocí v minulém týdnu dosáhl na hranici epidemie, uvedli v pondělí hygienici. Je hlášeno 1700 případů na 100 000 obyvatel, což je o 8,2 procenta více než před týdnem. Roste i počet lidí s pozitivním testem na covid-19.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„50.⁠ ⁠týden přinesl oproti minulému nárůst nemocnosti u tzv. chřipkových onemocnění o 18,2 procenta, u akutních respiračních infekcí o 8,8 procenta. Hodnoty odpovídají sezoně,“ uvedli hygienici na síti X.

„Původci akutních respiračních onemocnění je v současnosti několik respiračních virů. Významný podíl má nadále virus SARS-CoV-2, ale narůstá také záchyt chřipkových virů,“ uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ).

U covidu-19 počet aktivní případů roste. Nyní má infekci potvrzenou asi 24 000 lidí, loni touto dobou to bylo asi 9000 případů. Předloni, kdy se výrazně testovalo, pak 170 000 případů.

V současné době se testuje zhruba o třetinu méně než před rokem, počty zachycených případů jsou ale vyšší. Pozitivních je v současné době skoro 43 procent testů provedených zdravotníky u lidí s příznaky s cílem určit diagnózu. Velká část lidí ale s příznaky ani k lékaři nejde a udělají si test sami doma. Podle odhadů odborníků jsou reálné počty nakažených proti těm pozitivně otestovaných v oficiálních statistikách asi čtyřikrát až pětkrát vyšší, uvedla ČTK.

V nemocnicích se růst počtu nakažených projevuje zatím jen málo, počet hospitalizovaných v porovnání s minulým týdnem klesl. V neděli jich bylo 770, před týdnem 940. 

Ve vážném stavu na JIP je 55 lidí. Toto číslo se od začátku měsíce nijak výrazně nemění. Počet úmrtí lidí, kterým byl covid diagnostikován, je v řádu jednotek denně.

Přes Vánoce covid i chřipka oslabí, pak rapidní nárůst

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám