Hlavní obsah

Česká republika uzavřela hranice cizincům

Praha

Od soboty nesmí do České republiky přijíždět cizinci, pokud nejde o naprosto nezbytné důvody. Rozhodla o tom ve čtvrtek česká vláda na svém zasedání, kde přijala Usnesení o přijetí krizového opatření.

Foto: Havla Václava Letiště, ČTK

Pražské letiště Václava Havla

Článek

Ve třetím paragrafu se píše, že se zakazuje pobyt cizinců na území České republiky, pokud po dni účinnosti tohoto usnesení vlády přicestovali z jiného než nezbytného důvodu.

Opatření se netýká cest do zaměstnání a výkonu povolání nebo škol. Vyňata je z toho také cesta kvůli zajištění bezpečnosti, vnitřního pořádku a sociální péče i ochrany zdraví, infrastruktury a provozu hromadné dopravy.

Výjimku mají i nezbytné cesty za rodinou a blízkými osobami, cesty do zdravotnických zařízení a vyřizování neodkladných úředních záležitostí. Zákaz se také netýká svateb a pohřbů.

Pobyt cizinců se zakazuje také v případě, pokud přicestovali v rozporu s ochranným opatřením ministerstvy zdravotnictví.

Dosud se cesty do Česka řídily cestovatelským semaforem, a to jak návraty českých občanů, tak příjezdy a přílety cizinců. Tímto rozhodnutím tak cestovatelský semafor přestává platit.

Většina evropských zemí se nachází v červené barvě značící vysokou míru rizika. Jde o státy, které mají podíl pozitivních testů na koronavirus nad čtyři procenta a víc než 250 případů na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny.

Cestující, kteří v těchto zemích strávili v posledních dvou týdnech více než 12 hodin, musí před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář, do pěti dnů od vstupu na české území se musí podrobit PCR testu a výsledek do sedmi dnů od příjezdu předložit krajské hygienické stanici.

Po návratu lze předložit také výsledek PCR testu z jakékoliv země EU, nesmí být ale starší 72 hodin. Tato povinnost se nevztahuje na osoby mladší pěti let, naopak testy potřebovali i přijíždějící cizinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám