Hlavní obsah

Češi žijí ve zdraví o dva roky méně, než je evropský průměr

Právo, Václav Pergl

Se zlepšováním úrovně zdravotní péče v Evropě postupně klesá úmrtnost, prodlužuje se délka života a stoupá počet let prožitých ve zdraví. Ženy po dosažení 65 let věku čeká podle evropského statistického úřadu Eurostat průměrně ještě dalších 9,4 roku bez vážnějších nemocí, muže 9,6 roku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

V případě českých penzistek je to proti evropskému průměru o rok méně, a u mužů dokonce o dva. Údaje vycházejí z analýzy projektu Evropa v datech.

Naděje na delší dožití v průběhu minulého století podle demografů Eurostatu prudce vzrostla. A to jak v důsledku zvýšení životní úrovně a lepšího životního stylu či prevence, tak i díky pokroku medicíny.

Tuzemské ženy se po 65. roce věku dožívají ve zdraví dalších 8,5 roku, pánové jen 7,6

Podle evropských statistik připadá nejvíce let prožitých po 65. roce bez vážných onemocnění Norkám a Norům (15,9), v rámci EU zase Švédkám (15,8) a Švédům (15,4). To je výrazně více než evropský průměr 9,4 roku pro ženy a 9,6 pro muže.

Máme co dohánět

„V České republice je situace bohužel horší. Tuzemské ženy se po 65. roce věku dožívají ve zdraví dalších 8,5 roku, pánové jen 7,6. To je nejen o dva roky méně oproti evropskému průměru, ale také dvojnásobně kratší doba, než jakou bez vážnějších onemocnění prožijí penzisté ve Švédsku,“ říká Adéla Denková z projektu Evropa v datech. Například Slovenky ale po dosažení 65 let žijí ve zdraví jen dalších 4,1 roku a jejich mužské protějšky pouze 3,8.

Podle posledních dat, která Eurostat zveřejnil na konci letošního června, dosahuje tzv. standardizovaná úmrtnost 1002 osob na každých 100 tisíc obyvatel EU ročně. Ještě v roce 2004, kdy do Evropské unie vstupovala i Česká republika, činila úmrtnost o 200 osob více.

„Existuje úzký vztah mezi prodlužující se délkou života a mírou úmrtnosti. Zvyšování délky života může být důsledkem prevence, ochrany zdraví či zlepšování zdravotní péče,“ uvádí Ondřej Májek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

V České republice nyní ročně umírá 1206 obyvatel na každých 100 tisíc. V roce vstupu do EU to bylo 1541 lidí a o deset let dříve přes 1800. Aktuální úmrtnost v Česku je přesto v mezinárodním srovnání stále nadprůměrná.

Je čím se pochlubit

Češi se však mohou pyšnit čtvrtou nejnižší standardizovanou úmrtností během těhotenství, porodu a šestinedělí, ale třeba i kvůli žloutence. U rakoviny prsu vykazujeme osmou nejnižší mortalitu, a u vrozených vad dokonce vůbec nejnižší z celé EU.

Tuzemská lékařská péče jako celek není jen kvalitní, ale i velmi efektivní při relativně nízkých nákladech. Ukazuje to srovnání naděje dožití a výdajů do zdravotnictví v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP).

„Češi se dožívají vyššího věku než například Američané, a to při méně než polovičních nákladech na zdravotnictví,“ vysvětluje David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Právě obyvatelé USA vydávají na zdravotnické služby, prostředky a léky ročně částku odpovídající 17 procentům amerického HDP. Naděje na dožití při narození zde přitom činí 78,6 roku. To je o půl roku méně než v Česku, kde se na zdravotnictví vynakládá sedm procent HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám