Hlavní obsah

Češi poslali na pomoc Ukrajině miliardy

I přes zvyšující se náklady na život vyburcovala Čechy válka na Ukrajině k masivní solidaritě. Od vstupu ruských vojsk na Ukrajinu uběhne v pátek rok, Češi na vojenskou i humanitární pomoc přispěli několika miliardami korun a stále pomáhají. Do pomoci se zapojily a stále zapojují charity, neziskové organizace i ukrajinské velvyslanectví v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci na snímku z loňského března na hraničním přechodu Hrebenne

Článek

Téměř ihned poté, co Rusové 24. února napadli Ukrajinu, se rozjely první sbírky. Jednu z nich uspořádalo ukrajinské velvyslanectví v Praze. Peníze šly na vybavení pro vojáky, nákup zbraní a dalších materiálů. Solidaritu Čechů výrazně oceňoval tehdejší ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, nyní náměstek ukrajinského ministra zahraničí.

„Češi nám začali pomáhat jako jedni z prvních. Ministerstvo obrany dodalo část vybavení z vlastních skladů a hlavně nám pomáhá s nákupem a dopravou další výzbroje. K tomu jsou ale potřeba peníze. A já s potěšením oznamuji, že na speciální účet, který jsme zřídili, už Češi poslali k dnešnímu dni téměř miliardu korun. Moc za to děkujeme, je to skvělý začátek,“ komentoval českou pomoc 8. dubna loňského roku Perebyjnis.

Za téměř dva měsíce války jen na účet ukrajinského velvyslanectví přispělo 115 tisíc dárců. K 8. listopadu se vybrala více než miliarda a čtvrt od 220 tisíc dárců.

Biden byl v Kyjevě na překvapivé návštěvě

Válka na Ukrajině

Lidé ukrajinskému velvyslanectví posílali peníze také přes projekt podnikatele Dalibora Dědka Dárek pro Putina. Více než 100 300 dárců vybralo 387 626 960 korun. Na stránkách projektu, který úzce spolupracuje právě s ukrajinským velvyslanectvím i českým ministerstvem obrany, mohou lidé zakoupit kromě například trička s nápisem „Fuck You Putin“ (Putine, jdi do pr*ele) nebo kšiltovky s nápisem „Make Královec Czech Again“ (Udělejte Královec zase českým) takzvaný dárek pro Putina.

Češi nám začali pomáhat jako jedni z prvních
Jevhen Perebyjnis, bývalý ukrajinský velvyslanec

Oním dárkem je vojenské vybavení pro ukrajinské vojáky od soupravy na dezinfekci vody přes polní termoprádlo až po samopal vzor 58. Díky této platformě se také podařilo vybrat 33 milionů korun na tank T-72, ten už nyní slouží v řadách ukrajinské armády. Všechny peníze vybrané přes tuto platformu jdou ukrajinské ambasádě, která za příspěvky ve spolupráci s českým ministerstvem obrany nakupuje vojenský materiál.

Ukrajině už rok pomáhá také Člověk v tísni. Ten na západě i východě Ukrajiny poskytuje humanitární, finanční i psychologickou pomoc. V Česku pak pomáhá uprchlíkům s integrací. „To vše díky masivní podpoře našich dárců, kteří na účet SOS Ukrajina věnovali přes dvě miliardy korun,“ píše se na webu Člověka v tísni. K 6. únoru se na účet podařilo vybrat 2 116 300 000 korun.

Pomáhá také Diakonie Českobratrské církve evangelické. Ta od počátku války podpořila zhruba šest tisíc ukrajinských uprchlíků v integraci v Česku ve spolupráci se svými středisky. Polovina z nich jsou ženy, zbytek tvoří školní a předškolní děti, v menší míře také muži a mladiství. Padesát uprchlic v uplynulém roce začalo v různých střediscích Diakonie také pracovat.

Nová pomoc Ukrajině: USA posílají munici do raketometů či protitankové střely

Válka na Ukrajině

Na východě Ukrajiny ve městech Izjum a Kupjansk pak rozdává Diakonie prostřednictvím partnerských organizací zhruba šest tisíc teplých jídel denně. Češi na aktivity Diakonie přispěli k 16. únoru částkou převyšující 15 milionů korun.

Humanitární organizace ADRA na začátku války posílala peníze od lidí na zajištění pomoci na západních hranicích Ukrajiny, přes které proudily tisíce uprchlíků. Postupem času pomoc směřovala do ukrajinského vnitrozemí. ADRA Ukrajině dodávala zejména trvanlivé potraviny, ale také spacáky nebo hygienické prostředky. Díky 120 milionům korun, které Češi za rok války ADŘE přispěli, pomohla organizace opravit na Ukrajině domy, zajistit základní materiální i potravinovou pomoc nebo přístup k pitné vodě.

Pomohli i čeští Ukrajinci

Pomoci svým krajanům se rozhodli také Ukrajinci žijící dlouhodobě v Česku. Už dva dny po válce vznikl nadační fond Dům dobra. Ten sdružuje zejména ukrajinské, ale také ruské i české dobrovolníky, kteří pomáhají uprchlíkům v Praze. „Dům dobra začal fungovat v sobotu 26. února. Oslovila jsem pár známých a kamarádů a ti to pak poslali dál a dál. Už večer jsem měla skupinu třiceti dobrovolníků, většinou studentů. Ještě tu noc jsme společně vyslali na Ukrajinu dodávku s humanitární pomocí,“ popsala v březnu loňského roku Právu Olena Ivančenko, která byla u vzniku tohoto nadačního fondu.

Anketa

Přispěli jste na pomoc Ukrajině?
Ano, částkou v řádu tisíců či vyšší.
12,7 %
Ano, v řádu stokorun
3,8 %
Přispěl/a jsem jinak než penězi.
3,8 %
Ne
79,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8964 čtenářů.

Ukrajině pomohli také čtenáři Práva a serveru Novinky.cz. Ti darovali téměř 600 tisíc korun na mobilní domky pro Ukrajince, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Češi patří v EU podle průzkumu České spořitelny a analytického portálu Evropa v datech z loňského jara k desátým nejsolidárnějším národům.

Podle britské charitativní organizace Charities Aid Foundation (CAF), která každý rok vydává index solidárnosti, zaznamenala v loňském roce nejvyšší nárůst v žebříčku 119 zemí právě Česká republika. Oproti roku 2020 si Češi polepšili o 75 míst, nyní jim v indexu patří 13. místo. Z evropských zemí je podle tohoto indexu štědřejší jen Irsko a Ukrajina.

Kolik se vybralo?
V Česku se na pomoc Ukrajině od začátku ruské invaze vybralo okolo čtyř miliard korun.
Nejvíce vybral Člověk v tísni, na jeho účet se podařilo vybrat více než dvě miliardy korun.
1,3 miliardy pak dárci poslali na účet ukrajinského velvyslanectví.
Katolické charity dohromady nastřádaly zhruba 365 milionů.
Na dobročinnost podle průzkumů přispívá asi 67 procent dospělých Čechů.

Fiala: Pomoc Ukrajině se promění, výměny ve vládě nechystám

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám