Hlavní obsah

Biden byl v Kyjevě na překvapivé návštěvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden v pondělí navštívil Kyjev. O jeho návštěvě se od rána spekulovalo na sociálních sítích. „Josephe Bidene, vítejte v Kyjevě! Vaše návštěva je nesmírně důležitým projevem podpory pro všechny Ukrajince,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Biden je v KyjevěVideo: AP

 
Článek

Americký prezident byl na „překvapivé návštěvě“ Kyjeva, uvedla CNN, která připomněla, že se návštěva konala v době, kdy se očekávala ruská ofenziva. Na celém území Ukrajiny byl v pondělí dopoledne vyhlášen letecký poplach.

Biden byl spatřen poblíž katedrály svatého Michala, píše server Ukrajinska pravda. Za zvuku sirén leteckého poplachu uctil památku padlých obránců Ukrajiny.

Řekl, že navštívil Kyjev, aby znovu potvrdil „neochvějnou“ podporu Spojených států Ukrajině, oznámil novou vojenskou pomoc a novou řadu dalších sankcí.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Americký prezident Biden na návštěvě v Kyjevě, kde se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

„Zatímco se svět připravuje na připomínku ročního výročí brutální ruské invaze na Ukrajinu, jsem dnes v Kyjevě, abych se setkal s prezidentem Zelenským a znovu potvrdil náš neochvějný závazek k demokracii, suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny,“ uvedl Biden v prohlášení zveřejněném Bílým domem.

„Když Putin téměř před rokem zahájil svou invazi, myslel si, že Ukrajina je slabá a Západ je rozdělený. Myslel si, že nás může překonat. Ale naprosto se mýlil,“ řekl Biden.

Biden se Zelenským uctili v Kyjevě za zvuku sirén památku padlých vojákůVideo: Reuters

Prezident potvrdil další balíček pomoci ve výši půl miliardy dolarů. Zahrnovat by měl další vojenské vybavení, včetně dělostřelecké munice, houfnic a raket.

Koncem tohoto týdne Bidenova administrativa „oznámí další sankce proti elitám a společnostem, které se snaží vyhnout nebo nahradit ruskou válečnou mašinérii.“

Ukrajinský prezident Zelenskyj uvedl, že se svým americkým protějškem v Kyjevě jednali o „zbraních dlouhého doletu a zbraních, které mohou být stále dodávány na Ukrajinu, i když předtím nebyly dodávány,“ uvedl server televize CNN.

Na Ukrajině je vyhlášen letecký poplach

Zahraniční

Biden odletěl z Kyjeva, kde strávil přes pět hodin po 14. hodině (13:00 SEČ), do Varšavy a poté bude mít na programu návštěvu Polska.

Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí v pondělí oznámilo, že se očekává v Kyjevě návštěva jednoho z „hlavních“ západních partnerů Ukrajiny.

V pondělí náhle v centru města došlo k zablokování řady ulic, zejména v blízkosti vlakového nádraží a velvyslanectví USA. Kyjevská diplomacie ale nesdělila, kdo by měl metropoli Ukrajiny navštívit.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden (vpravo) s Volodymyrem Zelenskym v Kyjevě

Ministr zahraničí Dmytro Kuleba se na Twitteru omluvil ze setkání šéfů resortů v Bruselu, kterého se měl účastnit.

„Doufám, že překvapení, které se připravuje, dobře dopadne. Koneckonců je pro nás důležité, abychom v předvečer prvního výročí agrese, rozsáhlé agrese, cítili a viděli nejen podporu ve slovech, nejen solidaritu, ale také ještě větší pomoc a také přítomnost našich důležitých, hlavních partnerů v Kyjevě,“ uvedl Andrij Melnyk, náměstek ukrajinského ministra zahraničí.

Podrobnosti odmítl sdělit a požádal, aby „se počkalo, protože už to nepotrvá dlouho“.

Rusko nemá rezervy, aby posílilo ofenzivu v Luhansku, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám