Hlavní obsah

Fiala: Pomoc Ukrajině se promění, výměny ve vládě nechystám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) nemá v úmyslu přistoupit v souvislosti s aktualizací a revizí programového prohlášení kabinetu k personálním změnám ani k přesunu gescí mezi koaličními stranami. Úprava programového prohlášení je podle Fialy nutná kvůli neočekávatelným okolnostem, které přinesla válka na Ukrajině. V pomoci zemi napadené Ruskem bude ČR podle Fialy pokračovat, byť se charakter pomoci bude muset změnit. Premiér to uvedl v rozhovoru pro ČTK.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala

Článek

„Díky statečnému boji a obraně, kterou Ukrajinci ukazují, ale i díky tomu, že existuje vojenská pomoc ze západních zemí, jsou Ukrajinci schopni čelit té obrovské ruské přesile. V tom je potřeba pokračovat a to chceme dál dělat,“ konstatoval.

Stávající poskytování nepotřebné vojenské techniky je na hraně možností, do budoucna vidí Fiala možnost pokračovat v poskytování pomoci prostřednictvím licencí, spolupráce se zahraničními partnery či soukromými subjekty.

Doposud převládalo poskytování pomoci z nepotřebných zásob české armády. Jednalo se například o tanky, vrtulníky či salvové raketomety.

České salvové raketomety úspěšně pálí na ruské pozice v Doněcku

Evropa

Personální změny v plánu nejsou

Úprava programového prohlášení je podle Fialy nutná kvůli neočekávatelným okolnostem, které přinesla válka na Ukrajině. Vláda by měla programový dokument aktualizovat do konce prvního čtvrtletí.

Podle Fialy však úprava nijak nesouvisí se změnami v obsazení vlády, které řeší koaliční smlouva. „Programové prohlášení se týká programu. Personální změny nebo výměny mezi jednotlivými stranami neplánujeme,“ uvedl. Připustil, že v médiích čte často i velmi konkrétní spekulace o změnách ministrů.

„Ale skutečně to není předmětem našich debat a nic takového se nechystá,“ řekl.

Vláda upraví programové prohlášení. Před Sněmovnu už předstupovat nechce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám