Hlavní obsah

Češi, Poláci a Maďaři se bojí ruského vlivu na eurovolby. Slováci vlivu EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina Poláků, dvě pětiny Maďarů a třetina Čechů a Slováků se obávají, že se cizí státy pokusí ovlivnit červnové eurovolby. Ukázal to průzkum Středoevropské observatoře digitálních médií (CEDMO), do něhož bylo zapojeno po tisícovce respondentů z každé země visegradské čtyřky. Nejčastěji se obavy týkají Ruska, pouze u Slováků převažuje obava z ovlivňování ze strany EU.

Foto: Novinky

Eurovolby 2024

Článek

Pokusy cizích států či mezinárodních institucí ovlivnit evropské volby vnímá jako velký problém konkrétně 55 procent Poláků, v Maďarsku 38 procent obyvatel, v Česku se takto vyslovilo 35 procent lidí a na Slovensku 31.

V Česku dalších 37 procent dotázaných uvedlo, že vliv jiných hráčů v rámci kampaně má za malý problém, a 28 procent to za problém nepokládá vůbec.

Češi, Poláci a Maďaři na prvním místě uvádějí obavy z ruského vlivu. Že Rusko bude volby ovlivňovat, předpokládá 44 procent lidí v Česku, více než polovina Maďarů a přes tři pětiny Poláků.

Průzkum: Nejznámějšími lídry pro eurovolby jsou Nerudová, Zaorálek a Vondra

Eurovolby

Na Slovensku lidé nejčastěji vyslovili obavy z ovlivňování voleb Evropskou unií, například Evropskou komisí. Ruský vliv uvádějí až na třetím místě po USA.

Unii na druhém místě zmiňují Češi, Maďaři a Poláci. V Maďarsku se 47 procent lidí obává také čínského vlivu, v Polsku stejný podíl zmiňuje možné ovlivnění Německem. Češi a Maďaři na předních místech očekávají vliv také Spojených států.

Evropské orgány mají větší důvěru než domácí vlády

Vyšší míru spokojenosti s fungováním demokracie v porovnání s ostatními zeměmi V4 vykázali Češi a Poláci, v těchto zemích je spokojena zhruba třetina dotázaných. Na Slovensku a v Maďarsku je s fungováním demokracie spokojena pětina obyvatel. S tvrzením, že většina politiků je zkorumpovaná, souhlasily tři čtvrtiny Maďarů, 67 procent Slováků, tři pětiny Čechů a zhruba polovina Poláků.

„Evropskému parlamentu a Evropské komisi důvěřuje asi čtvrtina české populace. Důvěra v české instituce - parlament, vládu a domácí politické strany - je paradoxně nižší než v ty evropské,“ komentoval výsledky za ČR Michal Šenk z CEDMO. Češi jsou v postoji k EU rozděleni na tři zhruba stejné části. Tři z deseti Čechů vnímají unii pozitivně, třetina lidí neutrálně a 37 procent k unii zaujímá negativní postoj.

Největší zájem o účast v evropských volbách v průzkumu projevili Poláci, kterých chce přijít asi 78 procent. V Česku a na Slovensku se plánuje zúčastnit asi šest dotázaných z deseti.

Do průzkumu se v každé ze zemí V4 zapojilo přes 1000 dospělých respondentů. Dotazování se uskutečnilo na přelomu března a dubna. Sběr dat pro CEDMO zajišťovala v Česku, Slovensku a Maďarsku společnost Ipsos a v Polsku Instytut Badań Pollster. Volby do Evropského parlamentu (EP) se uskuteční 7. a 8. června.

Rusko pro tebe všecko. Spolu rozjelo antikampaň proti hnutí ANO

Volby

Související články

Strany už mají čísla pro evropské volby

Třicet uskupení, která kandidují ve volbách do Evropského parlamentu, získalo v úterý volební čísla. Koalice Spolu se bude o hlasy volič ucházet pod číslem...

Výběr článků

Načítám