Hlavní obsah

Češi na Ruzyni: Letíme na Rhodos, cestovka nechtěla o změně ani slyšet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Navzdory tomu, že se řecký ostrov Rhodos aktuálně potýká s masivními lesními požáry a organizují se repatriační lety pro lidi, které šířící se plameny vyhnaly z letovisek na jihovýchodě, další čeští turisté do této destinace v pondělí odletěli. Ti, které Novinky oslovily, se shodně uklidňují tím, že míří na sever ostrova, kde požáry nejsou. Na změnu místa pobytu, o níž někteří z obav uvažovali, prý cestovní kanceláře nepřistoupily. To se ale podle vyjádření jejich zástupců začíná měnit.

Anketa s cestujícími mířícími na dovolenou na RhodosVideo: Novinky

 
Článek

„Přesvědčila nás cestovní kancelář a informace z médií, že tam, kam letíme, je bezpečno. Zatím,“ uvedl jeden z Čechů, který z pražského Letiště Václava Havla mířil na Rhodos.

„Dokud se vítr neotočí, jsme v pohodě,“ mínil další, zatímco jiný muž tvrdil, že nemá tendence panikařit.

Někteří cestovatelé řekli, že zvažovali, že by zájezd kvůli situaci na ostrově zrušili a nechali si od cestovní kanceláře vrátit peníze. „Vůbec nechtěli komunikovat,“ uvedla jedna z žen čekajících na odbavení.

Hoří už i Korfu, kde tráví dovolenou asi tisícovka českých turistů

Evropa

Další z cestujících, který míří na ostrov s rodinou, připustil, že byl v průběhu neděle třikrát v kontaktu s cestovní kanceláří, která se jej snažila přesvědčit, že vše je v pořádku a situace na severu ostrova je bezpečná.

Na dotaz, zda zvažoval změnu destinace, konstatoval: „Cestovka nám nedala na výběr, řekli, že je to bezpečný.“ V podobném duchu hovořil i další Čech. „Uvažovali jsme o změně destinace, ale nebylo nám to umožněno,“ řekl s tím, že případné komplikace budou podle cestovní kanceláře v gesci pojišťovny.

Další z cestujících naopak o zrušení odletu neuvažoval, neboť vychází z informací od syna, který již na Rhodu je a situaci vnímá jako bezpečnou.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Odlet českých cestujících na Rhodos

Cestovky pro Novinky: Nabídneme možnost změny

Zástupci cestovních kanceláří Fischer a Exim Tours Novinkám řekli, že nabídnou klientům, kteří měli ve středu a čtvrtek odletět na požárem nezasažený sever ostrova Rhodos, možnost bezplatné změny zájezdu. Pro klienty z jihu ostrova platí i možnost bezplatného storna. Všichni klienti budou kontaktováni, sami nemusí nikam volat.

„Lety na Rhodos normálně pokračují. Nechali jsme dobrovolně na klientech, zda chtějí zájezd realizovat. Neumím aktuálně říct, jaká bude situace v druhé polovině týdne, máme krizový režim, takže řešíme zájezdy dnes a zítra. Klientům, kteří se bojí letět, nabízíme bezplatné storno. Co se týče změny destinace, nabízíme klientům všechny dostupné kapacity, nejvíce nových rezervací je na ostrov Kos,“ řekla Novinkám mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanská.

„Zájezdy s odletem v pondělí do hotelů v nejbližším okolí, kde platí konkrétní omezení služeb nebo nepřijímají turisty, byly zrušeny. Klientům Čedok nabídl změnu termínu nebo destinace v rámci volné nabídky, případně storno,“ uvedla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

V noci na pondělí se dvěma repatriačními lety vrátilo z ostrova, kde požáry vypukly v sobotu, kolem 450 Čechů. V noci začalo hořet rovněž na Korfu.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Odlet českých cestujících na Rhodos

FOTO: Z dovolenkového letoviska spálená zem

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám