Hlavní obsah

Repatriačními lety se ze Rhodu vrátilo zhruba 450 Čechů, další poletí dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma nočními repatriačními lety se ze Rhodu zatím vrátilo zhruba 450 klientů cestovních kanceláří, další přiletí v pondělí během dne, řekl České televizi Martin Smolek, vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničních věcí (MZV). Vládní speciály zatím do oblasti nevyrazí.

Foto: Profimedia.cz

Lidé čekající na evakuaci na jediném mezinárodním letišti ostrova Rhodos

Článek

MZV zatím nevydá plošné doporučení necestovat na Rhodos, situace na ostrově se podle tamních hasičů zlepšuje, uvedl Smolek. Úřad zároveň na Twitteru varoval před požáry s rizikem šíření v severovýchodní oblasti Korfu. Podle Smolka bylo v noci evakuováno 60 Čechů z hotelu, ráno se ale na místo vrátili a pokračují v pobytu.

Po dvou nočních mimořádných letech byl další v plánu ráno a následně pak večer pravidelný let, který má ale kapacitu i na repatriaci osob, jimž skončí dovolená z důvodu evakuace dříve, řekl Smolek ČT. Několik dalších lidí, kterým se zatím nepodařilo spojit se svou cestovní kanceláří, se nachází v hotspotech blízko letiště na Rhodu. Těmto lidem budou pomáhat dva členové speciálního konzulárního týmu i dva hasičští důstojníci.

Hoří už i Korfu, kde tráví dovolenou asi tisícovka českých turistů

Evropa

Zástupci ministerstva v pondělí opět jednali s cestovními kancelářemi. Česko podle Smolka vychází z informací a doporučení řeckých orgánů, podle tamních hasičů se situace lepší, jediná skutečně kritická je oblast Asklipeio. Ministerstvo zatím nepřistoupí k plošnému nedoporučení cest na Rhodos.

V noci vypukl požár mimo jiné také na ostrově Korfu. Celkem bylo evakuováno zhruba 2600 klientů. V jednom hotelu se nacházelo 60 Čechů, kteří byli evakuováni z důvodu blízkosti požáru, nad ránem se ale do ubytovacího zařízení vrátili, řekl Smolek. Na ostrově je podle ředitele sekce 17 požárem zasažených míst.

V Řecku se odehrála podle místní policie dosud největší evakuační operace. Způsobily ji lesní požáry, které vypukly na ostrově Rhodos a jež se v sobotu dopoledne kvůli silnému větru rozšířily i do blízkosti letovisek na jihovýchodě. Turistické lokality Kiotari či Lardos zavalil hustý dým. Podle místních médií bylo evakuováno na 20 000 lidí, podle AFP na 30 000.

FOTO: Z dovolenkového letoviska spálená zem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám