Hlavní obsah

Češi by si i při cestách mimo EU mohli vystačit jen s občankou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé by mohli v příštích letech cestovat jen s občanským průkazem místo pasu i do zemí mimo Evropskou unii. Změna je součástí novely zákona o cestovních dokladech, kterou poslanci v pondělí odsouhlasili v prvním kole projednávání. Novelu před dalším schvalováním posoudí sněmovní výbor pro veřejnou správu.

Článek

Novelu připravilo ministerstvo vnitra poté, co některé balkánské státy umožnily po vstupu ČR do EU na základě svého rozhodnutí vstup českým občanům jen na občanský průkaz. Nejprve tak učinilo Chorvatsko, postupně se však přidávaly další.

Pro to, aby mohli lidé cestovat mimo EU jen s občanským průkazem, by byl nutný souhlas dané země. Tento způsob cestování by tak měl fungovat buď na základě dvoustranných mezinárodních smluv, nebo na základě jednostranného rozhodnutí států. Vnitro by pak muselo v případě definitivního schválení novely zveřejnit ve sbírce zákonů seznam zemí, v nichž by bylo možné novinku uplatnit.

Podle souběžné změny zákona o policii mají policisté kontrolovat, aby se přes vnější hranice EU nedostal člověk s uloženým zákazem vycestování. Ministerstvo vnitra předpokládá, že vzhledem k nízké četnosti ukládání takového zákazu a kontrolám v letecké dopravě by náklady na toto policejní opatření neměly přesáhnout jeden milión korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám