Hlavní obsah

Češi a Slováci vytvoří bojovou jednotku EU

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Speciální bojovou jednotku pro potřeby Evropské unie, takzvanou battlegroup, se chystá vytvořit česká armáda společně se slovenskou. V úterý to po zasedání Bezpečností rady státu řekl ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU).

Článek

"Dohodli jsme se, že jsme schopni takové uskupení nabídnout pro druhou polovinu roku 2009 na bázi existujících jednotek," prohlásil Kühnl.

Jednotka bude čítat asi 1500 vojáků. Z toho budou dvě třetiny tvořit Češi, kteří budou i velet. Česká republika bude nejmenší zemí, která bojové uskupení EU povede, uvedl Kühnl.

Podle původní dohody měla česká armáda jednotku vytvořit s armádou německou a rakouskou. Němci se však rozhodli projekt odložit na rok 2011.

Členské státy EU se v listopadu 2004 domluvily, že vytvoří 13 battlegroups, z nichž každá bude mít na 1500 vojáků. Počítá se s nimi pro mírové mise, odzbrojovací operace a v budoucnu i pro humanitární či záchranné akce. Do krizového místa budou nasazeny do deseti dnů od rozhodnutí Rady EU a budou schopny tam operovat nejméně 30 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám