Hlavní obsah

Prudký nárůst černého kašle. Šíří se mezi dětmi na jihu Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeští hygienici evidují v letošním roce zvýšený výskyt pacientů s černým kašlem. Alarmující je, že toto nebezpečné infekční onemocnění se objevuje nejčastěji mezi dětmi.

Foto: Lukáš Machalínek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Za sedm týdnů letošního roku registrujeme v Jihočeském kraji sto šedesát dva případů černého kašle. Vloni jsme za celý rok měli dvacet devět případů, letošní výskyt je tedy za prvních sedm týdnů více než pětkrát vyšší než za celý loňský rok,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Nejvíce nakažených je zatím mezi studenty ve věku od patnácti do devatenácti let, hned za nimi jsou to školáci od deseti do čtrnácti let a následují děti od jednoho roku do čtyř let. A bohužel černý kašel se prokázal i u kojenců do jednoho roku věku.

„Právě nejmenší děti patří v souvislosti s černým kašlem mezi nejohroženější věkovou skupinu, která ještě není chráněna očkováním. Proto je tolik důležitá ochrana očkováním u těhotných žen i nejbližšího okolí těch nejmenších dětí,“ zdůraznila Hana Bendíková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Černý kašel strmě na vzestupu. Za týden přibylo 188 nakažených

Domácí

Děti podstupují proti černému kašli trojnásobné očkování, a to ve třech měsících, v pěti a deseti letech. Očkování proti této nemoci je u nás povinné, jenže bohužel někteří rodiče i přesto očkování odmítají, jiní zase nenechají dítěti píchnout všechny tři vakcíny. Přitom je toto onemocnění především pro kojence velmi nebezpečné a může skončit tragicky. Na přeočkování ale nemyslí ani většina dospělých.

Očkování i pro dospělé

„Dospělé populaci doporučujeme alespoň jednou za patnáct až dvacet let nechat se na černý kašel přeočkovat, optimálně v kombinaci s vakcínou proti tetanu a záškrtu, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase postupně klesají a jedinec se stává více vnímavý,“ apeluje Kotrbová.

Černý kašel se přenáší kapénkovou infekcí. Projevuje se dávivým kašlem a při nadechování může znít jako kokrhání kohouta. Někteří mohou kašlat tak silně, že se pozvrací nebo si zlomí žebra. Při černém kašli mají lidé také vysoké teploty. „Černý kašel se léčí antibiotiky, inkubační doba je výrazně delší než u respiračních chorob. Černý kašel se může u pacienta objevit až tři týdny po setkání s nakaženým. Spolupracujeme se školami, kde se nemoc šíří nejvíce. Důležitý je včasný záchyt onemocnění,“ dodala Kotrbová.

Jihočeští hygienici zatím netuší, odkud se černý kašel, který je typický pro rozvojové země, v tak velké míře do České republiky dostal. Zřejmě ho sem podle nich zavlekli turisté ze zahraničí. „Navíc musíme počítat s určitou podhlášeností, protože zvlášť v době chřipkové epidemie se černý kašel mnohem hůře diagnostikuje, jeho příznaky jsou zpočátku podobné jako u jiných respiračních onemocnění,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice.

Muž spustil policejní manévry v Prachaticích plastovou pistolí za pasem

Krimi

Reklama

Související témata:
Očkování proti černému kašli

Výběr článků

Načítám