Hlavní obsah

Černý kašel strmě na vzestupu. Za týden přibylo 188 nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českem se začíná rychle šířit černý kašel. Případů podle Státního zdravotního ústavu rapidně přibývá, zejména mezi dětmi a náctiletými. Letos už lékaři potvrdili infekci u 698 lidí. Do konce roku by mohly počty nemocných vyšplhat ke čtyřem tisícům, varuje ústav.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie černého kašle

Článek

„V populaci celkově narostl počet vnímavých jedinců, mezi nimiž se tato vysoce nakažlivá nemoc následně snadno šíří. Je tedy třeba se s nejvyšší pravděpodobností připravit na pertusový rok,“ uvedla epidemioložka SZÚ Kateřina Fabiánová.

Pertuse je odborné označení pro černý kašel. Nárůst přičítají odborníci mimo jiné „klidovým“ covidovým rokům, kdy platila protiepidemická opatření. Tehdy byly hlášeny jen desítky případů černého kašle za rok.

„Pokud by nárůst pokračoval stejným tempem, lze předpokládat, že by na konci roku 2024 mohly celkové počty dosahovat tři až čtyři tisíce případů černého kašle,“ uvedla Fabiánová. Jen za poslední týden přibylo 188 nakažených. Maximum před deseti lety bylo 2521 nakažených.

Na Vysočině přibývá případů černého kašle

Domácí

Jedním z důvodů je podle epidemiologů i nízká proočkovanost. Vakcinace proti černému kašli je podle nich jedinou spolehlivou ochranou před těžkými stavy či úmrtím. Loni zemřel v důsledku černého kašle šestasedmdesátiletý muž.

Nejvíce případů je nyní hlášeno mezi mladistvými ve věku 12 až 18 let. Hlášeno je i šestnáct případů nákazy mezi novorozenci a kojenci. Ty ohrožuje černý kašel nejvíce. Ředitelka SZÚ Barbora Macková proto apeluje na rodiče malých dětí a těhotné, aby nechali sebe nebo své potomky naočkovat.

Stejně tak by se měli nechat přeočkovat i dospělí. „Ochranné protilátky po očkování i po onemocnění postupně klesají a člověk se stává vůči infekci opět vnímavý. Očkování je třeba proto minimálně jednou v dospělosti opakovat,“ radí Macková.

Příznaky: Kašel i zánět spojivek

Očkování proti černému kašli je u malých dětí povinné a hradí ho pojišťovna. Dospělým se doporučuje přeočkování jednou za 10 až 15 let, ideálně kombinovanou vakcínou proti tetanu, černému kašli a záškrtu. Ta ale nemusí být hrazená, pojišťovny ale nabízí příspěvek několik stovek korun.

Černý kašel se projevuje jako běžná infekce dýchacích cest. Vyskytnout se může rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek mírně zvýšená teplota, chrapot i bolest v krku.

„Dominantní je postupný rozvoj opakovaných záchvatů obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta,“ vysvětlila Fabiánová.

Kašel se většinou zhoršuje přes noc a nereaguje na běžnou léčbu. Mezi záchvaty kašle se už pak neobjevují další příznaky.

Téměř vymýcené infekční choroby se vracejí. Není radno je podceňovat

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám