Hlavní obsah

Černý kašel nedosahuje epidemie. Léky i vakcíny jsou, ujistilo ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se v Česku masivně šíří černý kašel, nejde o epidemii. Na snídani s novináři to řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Do středy se infekce prokázala u 2750 lidí. Vakcín je už podle resortu dostatek. Zajištěny jsou desítky tisíc dávek.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Žádné z těch onemocnění - záškrt, tuberkulóza a černý kašel - se ani neblíží epidemiologické hranici,“ uvedl Pavlovic.

Stabilizovaná je podle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví Matyáše Fošuma také situace s vakcínami. „Máme dostatek vakcín, léků, situace je pod kontrolou,“ ujistil.

Dostatek je i vhodných léků a antibiotik, potvrdili přítomní lékaři i zástupci resortu.

V minulých dnech ordinace praktických lékařů upozornily, že si nemohou objednat pro dospělé pacienty vakcínu na přeočkování. To se podle resortu podařilo vyřešit. Zajistilo se 10 tisíc dávek z Velké Británie.

Počet případů černého kašle dále roste

Domácí

„Vakcíny jsou sbaleny a v pátek budou opouštět území Velké Británie, na území České republiky budou v pondělí,“ upozornil Fošum.

Vyčleněno bylo pro dospělé také přes 50 tisíc dávek vakcíny, která se běžně podává jen dětem. Dalších 11 tisíc dávek je v rezervách pro děti.

Ochrání i proti dětské obrně

Černý kašel se v Česku vyskytuje dlouhodobě, v cyklech se podle šéfky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové zvýšený výskyt s odstupem let opakuje.

Proti černému kašli se podává kombinovaná vakcína. Existují tři varianty. U dětí, kde je očkování ze zákona povinné, je součástí hexavakcíny. V pěti a deseti letech obsahuje vakcína už jen kombinaci záškrt, černý kašel, tetanus a dětská obrna, odborně se označuje jako Adacel Polio.

Tato varianta by se měla nyní dostávat i k dospělým zájemcům, což je podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka dokonce výhodnější než standardně nabízená vakcína, která složku proti dětské obrně neobsahuje.

„Lidé, kteří dostali vakcínu s touto složkou, dostávají vyšší a lepší ochranu než u vakcíny, která ji nemá,“ uvedl Chlíbek.

S očkováním by podle něj měli počkat lidé, kteří se cítí nemocní, mají rýmů a není jim dobře. Naopak pokud už někdo černý kašel prodělal, může se nechat přeočkovat, protilátky už ale má a efekt nebude tak velký.

Dospělým se doporučuje přeočkování jednou za deset let. Hrazené ze zdravotního pojištění však zatím není. Lidé si ho musí zaplatit, požádat mohou o příspěvek i pojišťovnu.

Epidemiologická situace v nemocnicích je podle předsedy infektologické společnosti Pavla Dlouhého klidná. S černým kašlem je hospitalizováno minimum lidí, a to malých dětí. Častější jsou těžké průběhy u nemocných RS viry.

Primátor Svoboda se léčí s černým kašlem. Přesto vyrazil na jednání

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám