Hlavní obsah

Černochová: Od smlouvy na F-35 Babiš neodstoupí a moc dobře to ví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První stíhačky F-35 má Česko dostat až v roce 2031, už teď se ovšem zapojují do slovních přestřelek. Premiéra Petra Fialu (ODS) přiměly ke slovům, že Andrej Babiš nehájí zájmy České republiky.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová při podpisu smlouvy na nákup 24 letounů F-35 pro českou armádu

Článek

„Veřejně prohlašuje, že by odstoupil od smlouvy na letouny F-35 II Lightning, což by přímo ohrozilo bezpečnost naší země,“ napsal Fiala na síť X.

Předseda hnutí ANO v sobotním rozhovoru pro Právo a Novinky zkritizoval podepsanou smlouvu na nákup stíhaček. „Doufám, že je tam klauzule, že pokud se nebudou dodávky F-35 stíhat, půjde od toho ustoupit. My F-35 nepotřebujeme,“ odpověděl na dotaz, zda by jeho případná příští vláda dohodu zrušila.

Stranou poté nezůstala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Když už pan předseda přestal tvrdit, že by jeho případná budoucí vláda od smlouvy odstoupila, protože si je dobře vědom důsledků, alespoň spekuluje, že odstoupí od smlouvy, zpozdí-li se dodávky. Ne, neodstoupí a moc dobře to ví.“

Babiš: Ustoupíme od F-35, pokud nebudou včas

Domácí

Do slovního souboje se v neděli zapojil i první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. „Jasně jsme řekli, že budeme ctít mezinárodní dohody,“ prohlásil v pořadu Partie na CNN Prima News. Podle Havlíčka musí být plněny závazky ze strany dodavatele, pak bude smlouvu ctít i hnutí ANO. „Nenecháme nikoho, aby s Českou republikou zametal,“ dodal místopředseda Poslanecké sněmovny. Havlíček kritizoval podepsání smlouvy na F-35 jako ukvapené, mělo se podle něj počkat na konkurenční nabídky.

„Bude to dirigent bez orchestru“

Podobně argumentoval bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). „Arogantním přístupem jsme rozmrzeli Francouze i Švédy. Nemáme jistotu, že prodloužíme pronájem gripenů, a může se nám stát, že zůstaneme úplně bez letectva,“ prohlásil Zaorálek v pořadu Za pět minut dvanáct na Nově.

Česko si pronajímá švédské gripeny do roku 2027, první stíhačky F-35 mají dorazit až v roce 2031. Za 24 letounů zaplatí stát 106 miliard korun, dalších 44 miliard půjde na modernizaci letiště v Čáslavi a DPH.

„Česko vstupuje do nové éry.“ Černochová podepsala smlouvu na nákup F-35

Domácí

Předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) oponoval, že právě firma Lockheed Martin nabízí na rozdíl od konkurence nejmodernější stroje tzv. páté generace, které jsou pro nepřítele neviditelné. „Máme válku za humny a netušíme, co bude bláznivý diktátor Putin nebo jeho následovníci do budoucna dělat. Musíme posilovat naši obranyschopnost,“ pronesl Žáček.

Aby se plně využily schopnosti stíhaček, musely by se podle Zaorálka investovat stovky miliard korun do dalších systémů. „Bude to dirigent, který ovšem nebude mít orchestr,“ prohlásil o stíhačkách F-35.

Stíhačky F-35 jsou pro Česko správnou volbou, říká bojový pilot Svoboda

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám