Hlavní obsah

Ceny léků se od ledna zvyšovat nebudou, ujišťuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny léků a jejich úhrada od zdravotních pojišťoven se v příštím roce budou vždy měnit k prvnímu dni nového měsíce, nejdříve ale od dubna. Do té doby zůstanou stejné jako dosud. Ministerstvo zdravotnictví v úterý ujistilo, že nechystá žádné zvyšování cen léků ani růst doplatků a lidé si nemusejí kupovat léky do zásoby.

Článek

"V důsledku nových právních změn se od 1. ledna pro pacienty nic nezmění. Pokud se něco drobného změní, tak klesnou mírně doplatky na některé léky," řekl náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň.

"Změny cen léků a úhrad od pojišťoven přijdou postupně ve druhém čtvrtletí roku 2008," řekl Hroboň Právu. Nepůjde o změny u všech léků, ale vždy jen u několika desítek přípravků. "Žádná revoluce jako jsme byli zvyklí, kdy jednou za devět, dvanáct měsíců vycházela nová vyhláška, která vše měnila," prohlásil Hroboň.

Postupná změna má umožnit plynulé zařazování nových přípravků k léčení a také vyřadit z hrazení od pojišťoven takové, které jsou laciné a pacient si je může tedy sám koupit.

Třicet korun za položku na receptu

Od ledna budeme nově platit 30 korun za položku na receptu. Budou-li na receptu napsány dva druhy léků, pak zaplatíme 60 korun bez ohledu na počet předepsaných baleních léků.

Lékárník nemá povinnost vydat zákazníkovi účtenku, ale ten si ji může vyžádat. Na účtence pak bude vytištěno, že zaplatil třicetikorunový poplatek, výše zaplaceného doplateku za lék a jaká část doplatku se počítá do ročního limitu 5 000 korun za poplatky u lékaře a doplatky za léky.

"Účtenku by si měl brát jen ten, který ji opravdu chce, protože jinak všechny tyto údaje lékárna automaticky pošle zdravotní pojišťovně," řekl Hroboň. Ta je bude sledovat, na vyžádání pacienta mu jednou ročně zašle výpis o všech poplatcích u lékaře a doplatků za léky, které v roce zaplatil a když pacient překročí limit 5 000 korun za rok, do 60 kalendářních dnů mu peníze vrátí. "Proto není žádný důvod, aby si lidé účtenky schovávali. Opravdu nemusí," řekl Hroboň.

Nová kategorie léků

Vedle léků na recept a léků volně prodejných se od ledna zavádí i třetí kategorie léků tzv. s omezením.

Co je a není v limitu 5 000 korun:

- od roku 2008 se zavádí společný limit 5 000 korun na regulační poplatky u lékaře a doplatky za léky

- limit se nevztahuje na regulační poplatek za hospitalizaci v nemocnici (60 korun) a za návštěvu pohotovosti (90 korun)

- do limitu se započítávají doplatky na léky pouze ve výši doplatku na nejlevnější lék se stejnou účinnou látkou a stejnou lékovou formou. Skupin léků zůstává 300 a v každé z nich je nejméně jeden plně hrazený přípravek, ve skutečnosti je jich ale několik tisíc. Ministerstvo neočekává jejich pokles, spíše nárůst. Teoreticky se ale může stát, že se v každé skupině bude hradit jen jeden lék v plné výši a na všechny ostatní, které se do úhrady od pojišťovny nevejdou budeme doplácet

- lékárník může na žádost pacienta zaměnit předepsaný lék za jeho levnější variantu se stejnou účinnou látkou pokud to lékař nezakázal

- limit 5000 korun za rok se nevztahuje na doplatky na léky, jejichž úhrada z veřejného zdravotního pojištění je nižší než 30 procent maximální ceny léků

- limit se nevztahuje na doplatky na léky určené pouze k podpůrné nebo doplňkové léčbě, například vitaminy

- ceny léků i jejich úhrady od zdravotních pojišťoven bude výhradně stanovovat Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Tyto léky pacient získá jak na recept, tak bez receptu. Půjdeli bez receptu (tím ušetří poplatek 30 korun) lékárník zjistí, jestli lék je pro pacienta prospěšný nebo ne, zda nekoliduje s jinými léky, které používá. Tyto léky mu pak vydá na základě identifikace, tedy že mu pacient ukáže občanský průkaz. "Co do počtu balení bude zde určité omezení," vysvětlil Hroboň. Půjde například o analgetika (léky na bolest) nebo antikoncepci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám