Hlavní obsah

Celý etický panel ČT rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli údajným sporům s ředitelem České televize Janem Součkem rezignovali všichni členové etického panelu na své funkce. Informaci Novinek potvrdil jeden ze členů panelu Nikolaj Savický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Logo České televize na její budově v Praze na Kavčích horách.

Článek

„Je to pravda,“ potvrdil akademik Savický, který je jedním z pěti členů panelu. „Naše představy o tom, co má dělat etický panel, se diametrálně odlišují od představ, které má generální ředitel. Nejsme schopni dostát jeho požadavkům,“ dodal. Členové to oznámili v dopise adresovaném Součkovi s tím, že na funkce rezignují k 31. březnu.

Informaci následně potvrdila i mluvčí ČT Vendula Krejčová. „Všech pět členů Etického panelu ČT se rozhodlo rezignovat. Jde o poradní orgán generálního ředitele, který považuje generální ředitel za klíčový. Zároveň respektuje rozhodnutí stávajících členů rezignovat. Všichni byli navrženi bývalým generálním ředitelem Petrem Dvořákem,“ uvedla s tím, že Souček hodlá v nejbližší době navrhnout jména nových členů a předložit je Radě ČT, která členy dle kodexu ČT projednává.

Podle informací Novinek byly důvodem spory mezi panelem a Součkem ohledně dlouholetého moderátora Václava Moravce. Na konci loňského roku na něj přišla stížnost od Institutu Václava Klause (IVK) kvůli tomu, že označil v médiích exprezidenta za „Putinova gubernátora“. Etický panel se tehdy moderátora zastal, Souček chtěl rozhodnutí následně více odůvodnit.

Souček: Rok 2024 nebude pro ČT jednoduchý. Ve hře je propouštění

Podcasty a pořady

Dalším jablkem sváru by měl být reportér domácí redakce Jiří Hynek, který odešel z obrazovek, poté co se jeho jméno objevilo v uniklých policejních spisech týkajících se kauzy IKEM. V dokumentech, o nichž informovaly Seznam Zprávy (SZ), je popsána jeho komunikace s někdejším náměstkem nemocnice Jiřím Malým, který je společně s exředitelem Michalem Stiborkem obviněn z vydírání lékařů. Hynek měl s Malým řešit podle SZ okolnosti konkurzu na ředitele nemocnice, mediální pokrytí Stiborkovy kauzy či s ním domlouval zdravotní péči. Hynek to vysvětlil snahou „infiltrovat se do zmíněného prostředí“ a komunikaci považuje za vytrženou z kontextu.

Obě věci byly zmíněny také v dopise, který členům panelu Souček 14. března zaslal a požadoval v něm, aby panel posoudil, zda se nedostali do rozporu s Kodexem ČT. V dopise mimo jiné vyjádřil „velké rozpaky nad principy činnosti“ panelu, který dle něj nechápe svou roli poradního orgánu.

Etický panel je poradním orgánem generálního ředitele ČT, jehož účelem je posilovat důvěru veřejnosti ve veřejnoprávní televizi a její profesionalitu. V současnosti má pět členů, jsou jimi akademici Richard Hindls z Vysoké školy ekonomické v Praze, Václav Pačes a Nikolaj Savický z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a dále bývalý šéfredaktor ČTK Petr Holubec a novinář Petr Brod.

Hynek z ČT: Stáhnout se bylo moje rozhodnutí. Máme ohledně něj varovné indicie, namítá televize

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám