Hlavní obsah

Hynek z ČT: Stáhnout se bylo moje rozhodnutí. Máme ohledně něj varovné indicie, namítá televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dlouholetý reportér České televize Jiří Hynek se rozhodl stáhnout se z obrazovky veřejnoprávního média z vážných zdravotních, ale i rodinných důvodů. Odmítl, že by za jeho neplaceným volnem stály jiné problémy nebo snaha vedení televize se jej zbavit. Mluvčí televize Vendula Krejčová však namítla, že prověřují varovné indicie týkající se tohoto jejich dlouholetého redaktora.

Foto: Jakub Stadler / MAFRA, Profimedia.cz

Jiří Hynek

Článek

„Uvažoval jsem o volnu už od listopadu, protože na tom nejsem zdravotně dobře, mám dlouhodobé problémy se žaludkem. Bylo to ryze moje rozhodnutí, protože se potřebuji vzpamatovat,“ řekl v pátek Právu a Novinkám Hynek.

Upřesnil, že neplacené volno si zatím vzal na neurčito už před dvěma týdny, nikoli až v těchto dnech.

Chce se víc věnovat rodině a třem dětem. „Rád bych pomohl manželce Martině, která je také pracovně zaneprázdněná a ve spojení s domácností přetížená,“ podotkl Hynek s poukazem na to, že jeho žena Martina je rovněž redaktorkou ČT, která působí mimo jiné v pořadech Sama doma či Retro.

ČT: Vysvětlení je na něm

Mluvčí televize Vendula Krejčová Novinkám v pátek potvrdila, že Hynek požádal o neplacené volno. Uvedla však ale, že televize prošetřuje varovné indicie, které se reportéra týkají.

„Jak už vedení zpravodajství ČT sdělilo, Jiří Hynek požádal od minulého týdne o neplacené volno z osobních a zdravotních důvodů. Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouholetého zaměstnance ČT, rozhodlo se vedení zpravodajství a generální ředitel České televize mu vyhovět,“ sdělila Krejčová.

„Nyní se k nám pouze z médií dostaly některé varovné indicie, které se týkají aktivit Jiřího Hynka. V této chvíli ale nemáme k dispozici žádná ověřená nebo potvrzená fakta. Vysvětlení je především na Jiřím Hynkovi. ČT vše posoudí a vyvodí případně další kroky. Dbát přitom bude hlavně na dobrou pověst ČT,“ dodala.

To však Hynek odmítá. O žádném problematickém chování a nějakých stížnostech na svou osobu nemá informace.

Kauza IKEM

Jak ale informovaly Seznam Zprávy, Hynkovo rozhodnutí o odchodu z televize se časově kryje s únikem z vyšetřovacího spisu ke kauze IKEM.

Bývalý náměstek IKEM Jiří Malý, který je společně s bývalým ředitelem Michalem Stiborkem obviněný z vydírání lékařů IKEM Jana Pirka a Ivana Netuka, měl být v kontaktu s několika novináři či mediálními poradci a snažit se ovlivnit mediální výstupy týkající se IKEM.

Hynek měl podle informací Seznam Zpráv Malému slibovat, že se pokusí ovlivnit ministra zdravotnictví, aby jeho resort nevypisoval výběrové řízení na nového ředitele IKEM, domlouval s ním mediální pokrytí kauzy a domlouval s ním péči pro svoje příbuzné. To Novinkám Hynek potvrdil, Malý totiž operoval jeho tchána. Zároveň odmítl, že by jeho neplacené volno s kauzou IKEM souviselo. „Netočil jsem o tom případu jedinou reportáž,“ podotkl Hynek.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy pak Hynek uvedl, že s Malým komunikoval kvůli tomu, že se chtěl do prostředí IKEM infiltrovat. Měl prý informace, že část lidí v institutu je napojena na tzv. pražské kmotry.

Investigativní redaktor Hynek v poslední době působil především v domácí redakci ČT, kde se věnoval velkým byznysovým a politickým kauzám, zaměřil se v reportážích mimo jiné na majetek ruských oligarchů v Česku.

Reportér ČT Jiří Hynek zmizel z obrazovky. Televize zmiňuje i sporné chování

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám