Hlavní obsah

Celé Česko znovu zasáhne mráz, ovocné stromy jsou v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se podle meteorologů objeví v noci na pondělí skoro v celé zemi mrazy. Hrozí, že mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, zejména meruňky, broskvoně a slivoně. Výstraha na mráz ve vegetačním období platí od nedělních 23:00 až do úterního rána.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Pozdní mráz v podstatě zlikvidoval úrodu některého ovoce. Ilustrační foto

Článek

Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se nejnižší noční teploty budou pohybovat mezi jedním a minus třemi stupni Celsia, při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem minus pěti stupňů.

Mráz, sníh, vítr, ale i oteplení na 15 stupňů. Počasí bude jako na houpačce

Počasí

Před mrazy je možné stromy chránit lehkým postřikem porostů vodní mlhou, a to zpravidla před východem Slunce, když teploty klesají pod nulu. Možná je i metoda dýmování či zakuřování pomocí spalování vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů.

Husté sněžení zasáhlo Karlovarsko

Krimi

Jarní mrazy jsou pro pěstitele čím dál větším problémem. Kvůli teplejším a kratším zimám posledních let stromy vykvétají dříve, mrazy však přicházejí stále i během vrcholného jara.

Zvláště na jižní Moravě se tak podle bioklimatologů stává pěstování meruněk či broskví čím dál tím rizikovějším podnikem. Preventivní ochrana proti mrazu je podle ovocnářů ekonomicky nevýhodná.

Reklama

Související články

Mráz ohrozí úrodu meruněk. Ochrana je drahá

Nadcházející silné noční mrazy v Česku by mohly ublížit především meruňkám. Preventivní ochrana proti mrazu je ekonomicky nevýhodná. ČTK to řekl předseda...

Výběr článků

Načítám