Hlavní obsah

Mráz ohrozí úrodu meruněk. Ochrana je drahá

Nadcházející silné noční mrazy v Česku by mohly ublížit především meruňkám. Preventivní ochrana proti mrazu je ekonomicky nevýhodná. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se mohou teploty v noci o víkendu dostat až na minus sedm stupňů Celsia, a v noci na pondělí dokonce na minus devět.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Poté, co naplno propuklo jaro, se do Evropy znovu vrátila zima.

Článek

Preventivní ochrana sadů proti mrazu je podle Ludvíka složitá. „Účinná opatření jsou mimořádně drahá a ekonomicky v podstatě téměř nereálná," uvedl předseda ovocnářů. ”Nejúčinnější je pálení parafínových svící. Ale náklady na ty svíce meziročně vzrostly o 50 procent," dodal. Další kroky, třeba umělé vytváření mlhy, se zase podle něj dají využít jen pro velmi nízké mrazy.

Na Olomoucku napadlo až 15 centimetrů, sněžit bude dál

Domácí

„Existuje rosení, na něž se spotřebuje šílené množství vody, na zakuřování je nutné mít drahé stroje nebo hodně traktorů a lidí, a dále existují svíce. Ale všechno to jsou statisíce korun za noc. Je to strašně složité a ještě s nejistým výsledkem," řekl už dříve ČTK například pěstitel Richard Schwarz z Vranova na Rokycansku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na jihu Moravy jsou meruňky již v plném květu.

Nejvíce v ohrožení jsou meruňky

Mrazy v nejbližších dnech představují riziko zejména pro pěstitele meruněk. „Meruňky jsou na většině území, kde se pěstují – hlavně na Moravě, v plném květu. Náchylnost k poškození už tu bude při teplotách těsně pod bodem mrazu," řekl Ludvík. Většina ploch s meruňkami je však podle něj na místech, kde zřejmě nebudou hrozit nejsilnější mrazy.

Hrozí sníh, mráz a náledí, varují meteorologové

Počasí

Třeba ovocnáři na Litoměřicku oslovení ČTK se shodli, že je pro ně pěstování meruněk ekonomicky nevýhodné. Někteří se chystají jejich pěstování omezit. Před blížícími se mrazy proto stromy chránit nebudou. „Zbyde nám asi jeden hektar. Ekonomicky se to nevyplatí, takže zatím nové sázet nebudeme," řekl ČTK pěstitel Jakub Buřil z Horních Beřkovic. Podle šéfa ovocnářů Ludvíka je navíc problémem to, že se pěstitelé nemohou proti škodám způsobeným mrazem pojistit.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Rozkvetlé meruňky v sadu u Těšetic na Znojemsku, 28. března 2022.

V příštím týdnu budou teploty podle meteorologů zase postupně stoupat. Stále se však mohou i koncem týdne dostat v noci mírně pod nulu. Nynější mrazy určitě nejsou podle předsedy Ovocnářské unie poslední vlnou ochlazení, až do poloviny května mohou následovat další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám