Hlavní obsah

Čeká druhé miminko, i když trpí plicní hypertenzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při preventivní prohlídce odhalil lékař šelest na srdci, a tak dnes osmadvacetiletou paní Hermínu z Kladna odeslal na prohlídku do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na kardiologii. Tam se po dalších testech dozvěděla, že trpí vrozenou srdeční vadou a plicní hypertenzí. O své nemoci se dozvěděla jen pět měsíců předtím, než otěhotněla.

Foto: archiv lázní

Ilustrační foto

Článek

„Lékaři mi hned nasadili léčbu, prozatím ve formě tablet,“ popisuje mladá žena, která do svých 25 let nepociťovala žádné zvláštní obtíže.

Světový den plicní hypertenze připadá na 5. května. Tradičně ho připomínají modře nasvícené významné budovy v Praze, Brně a Olomouci. Pacientům totiž kvůli nemoci často modrají rty, a to v důsledku nedostatečného okysličení krve.

„Pokud po krátké procházce lapáte po dechu a cítíte bolest na hrudi, nemusí to být pouze důsledek zimní zahálky,“ upozorňují odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Modře nasvícená budova radnice v Olomouci

Rakovina se nesmí brát tragicky, říká žena, které pomohla imunoterapie

Zdraví

„Tyto příznaky může způsobit plicní hypertenze, tedy zvýšený krevní tlak v plicích. Projevy jsou zaměnitelné s jinými nemocemi, o to důležitější je včasná správná diagnóza, která může zabránit vážným zdravotním následkům, nebo dokonce smrti,“ dodali experti.

Pokud se chorobu podaří odhalit včas, nemusí být díky inovacím v léčbě překážkou například ani těhotenství.

To, že je těhotná, zjistila paní Hermína pět měsíců po oznámení diagnózy. „Byl to docela šok, ale s profesorem Pavlem Jansou z Všeobecné fakultní nemocnice, který se o mě staral, jsme se rozhodli, že do toho půjdeme a že v těhotenství chci pokračovat,“ vzpomíná mladá žena, která teď čeká druhé dítě.

Kvůli těhotenství a většímu náporu na organismus dostala intenzivnější léčbu, tablety nahradila podkožní infuzní pumpa, která aplikuje velmi účinný lék nepřetržitě. Těhotenství probíhalo bez potíží, nemoc se podařilo stabilizovat.

„Lékaři mě intenzivně sledovali, nakonec jsem porodila ve 35. týdnu, což bylo trošku dřív, ale miminko bohužel přestalo růst, a také jsem měla častěji palpitace, tedy bušení srdce,“ vypráví. Miminko se narodilo zdravé, kvůli nižší porodní hmotnosti s ním ale museli v porodnici zůstat tři týdny. Po porodu se její zdravotní stav zlepšil, a tak zvládala péči o novorozeně bez jakékoliv pomoci.

Druhé je klidnější

Její druhé těhotenství probíhá zatím klidněji než první, i palpitace zažívá minimálně. Protože je v 38. týdnu těhotenství, lékaři ji pro jistotu už přijali do porodnice. „Na miminko se s manželem moc těšíme,“ usmívá se paní Hermína.

S plicní hypertenzí se v Česku léčí asi tisícovka pacientů, každý rok jich přibližně 150 až 200 přibude. Podle lékařů další tisíce lidí o své diagnóze vůbec nevědí. „I proto je jakákoli osvěta, která povede k časnějšímu rozpoznání nemoci, velmi důležitá. V letošním roce symbolicky věnujeme dech pacientům, kteří touto chorobou trpí, výstupem na pražský Vyšehrad,“ u Milena Kaftanová ze Sdružení pacientů s plicní hypertenzí.

Při plicní hypertenzi dochází ke zvýšené námaze pravé komory srdeční, která se postupně zvětšuje. To může v čase vést k jejímu selhání. Zároveň se nedostatečně okysličuje krev, proto pacienti trpí dušností, únavou nebo závratěmi a mdlobami.

V současné době pracují v Česku tři specializovaná centra pro léčbu plicní hypertenze – II. interní klinika kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Kardiologická klinika IKEM a I. interní klinika Fakultní nemocnice Olomouc.

Přibývá případů odolné tuberkulózy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám