Hlavní obsah

Čechům korespondenční volba nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se může z aktuální sněmovní debaty zdát, že zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí rozděluje společnost na dva nesmiřitelné a vyrovnané tábory, skutečnost je podle šetření agentury STEM/MARK taková, že příznivci jejího zavedení nad odpůrci poměrně výrazně převažují. Pro je 47 procent lidí, proti 35 procent.

Foto: Novinky

Názor na zavedení korespondenční volby

Článek

Z šetření dále nepřekvapivě vyplynulo, že větší podporu má návrh mezi stoupenci stran vládní koalice. Podporuje ji však i 39 procent voličů ANO a 34 procent příznivců hnutí SPD, jejichž představitelé ji kategoricky odmítají a prezentují ji jako ohrožení demokracie.

„Z našich výsledků se zdá, že mají zastánci korespondenční volby v dolní komoře Parlamentu ČR v míře podpory ze strany občanů navrch. Ukázalo se, že i u voličů opozičních stran je nezanedbatelná část pro zavedení korespondenční volby Čechů v zahraničí,“ uvedl k výsledkům autor výzkumu Jan Burianec z agentury STEM/MARK.

Obecně jsou korespondenční volbě více nakloněni mladší lidé, lidé s vyšším vzděláním a obyvatelé větších měst.

Poslanci jednali 12 hodin, skoro celou dobu mluvil Okamura

Domácí

Výrazně větší míru společenské kontroverze ukázaly otázky na možné zavedení korespondenční volby i v rámci ČR, případně přes internet.

Souhlas s možností hlasovat v ČR korespondenčně deklarovalo 40 procent lidí, zatímco opačný názor zastává 44 procent dotázaných. Možnost volit přes internet by podpořilo 44 procent lidí, proti by bylo 47 procent respondentů.

„Korespondenční volba v ČR či přes internet ještě více rozděluje sociodemografické skupiny z hlediska věku či vzdělání. Myslím, že Češi vnímají třeba elektronické volby až jako poslední možný krok, když se povede právě korespondenční volba ze zahraničí a nebudou tedy vznikat pochybnosti,“ doplnil Burianec.

Bleskový průzkum proběhl od 12. do 16. ledna a zapojilo se do něj 513 respondentů.

Anketa

Jaký je váš názor na korespondenční volbu pro krajany v zahraničí?
Jsem pro její zavedení
28,7 %
Jsem proti
70,8 %
Nevím, je mi to jedno
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8315 čtenářů.

Kritika korespondenční volby otevírá ANO cestu ke zpochybňování voleb, varuje politolog

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám