Hlavní obsah
Online

Poslanci jednali 12 hodin, skoro celou dobu mluvil Okamura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna druhým dnem pokračovala v diskuzi nad sporným návrhem z pera pětikoalice na zavedení korespondenční volby v zahraničí. Debata trvala 12 hodin, skoro celou dobu mluvil šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Jednání skončilo nečekaně dříve, protože ho poslanci nestihli prodloužit. Novinky dění v dolní komoře parlamentu nabízely opět v on-line přenosu.

Živě: Jednání sněmovna 18.1.2024Video: psp.cz

 
Článek

Okamura v minulosti dokázal bez přestávky na plénu hovořit přes sedm hodin. Ve čtvrtek vydržel mluvit rekordně 10 hodin a 44 minut. Do rozpravy se večer hlásilo ještě více než šest desítek poslanců.

Poštovní volba by se dle koalice měla týkat už parlamentních voleb v příštím roce, od roku 2026 pak též evropských a prezidentských. Korespondenční hlasování je samozřejmostí v drtivé většině členských zemí EU. Opozice tento krok odmítá s odůvodněním, že jde o ohrožení demokracie.

On-line přenos končí

Děkujeme za pozornost, dnešní on-line přenos z jednání Poslanecké sněmovny končí. Podrobné zpravodajství z jednání o korespondenční volbě pro Čechy žijící v zahraničí bude pokračovat opět zítra ráno.

Poslanci schůzi přerušili

Ve 21 hodin předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) z pozice předsedající schůze jednání přerušila. Zástupci koalice totiž nestihli jednání prodloužit i po 21. hodině.

„Podle jednacího řádu jednáme do 21 hodin. Přerušuji vás a v projevu můžete pokračovat zítra ráno od 9 hodin. Nyní končím jednací den,“ řekla směrem k hovořícímu Radku Vondráčkovi (ANO). Následně se poslanci rozešli ze sálu.

Poslanci ve 21 hodin schůzi přeruší

Poslanci nakonec čtvrteční schůzi přeruší ve 21 hodin, kdy končí jednací den. I když v koalici dlouze řešili, jak ji protáhnout, nakonec tak pravděpodobně neučiní.

„Rozhodli jsme se, že to dnes ve 21 hodin přerušíme a nepojedeme na sílu,“ potvrdil Novinkám předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

K řečnickému pultu přišel Vondráček

Slova se po Tomiu Okamurovi a faktických poznámkách ujal poslanec ANO Radek Vondráček, který využil svého přednostního práva jako zpravodaj. Zdá se, že jeho projev také nebude krátký.

Okamura skončil, mluvil rekordních deset hodin a 44 minut

Šéf SPD Tomio Okamura po rekordních deseti hodinách a 44 minutách svůj projev skončil. „Já vám děkuji za dnešní pozornost a budu pečlivě sledovat další schůzi. Na WC se mi nechce,“ oznámil poslancům.

„Doufám, že dojde k nějakému posunu ohledně korespondenční volby,“ vzkázal ještě, než řečnický pultík opustil.

Svůj projev chtěl šéf SPD skončit, jeho poslanci ho ale zastavili

Po půl osmé chtěl předseda SPD Tomio Okamura svůj projev skončit, protože byl přesvědčen, že ve 21 hodin končí jednací den. To ale nevěděl, že koaliční poslanci mohou prohlasovat delší jednání procedurálně.

„Tímto bych tuto chvíli ukončil své vystoupení,“ prohlásil Okamura náhle. Jeho poslanci ho ale zastavili vysvětlením, že musí vydržet do 21. hodiny.

„Ne? Takže mám ještě něco přečíst?“ ptal se. „Jsem plný energie,“ zdůraznil.

„Tak já bych se ještě věnoval tady té pasáži, protože zrovna je problém demokracie,“ začal číst další část projevu. Zároveň ale zdůrazňoval, že neobstruuje.

Skončí schůze ve 21 hodin?

Koaliční poslanci řeší problém. Pokud šéf SPD Tomio Okamura vydrží mluvit až do 21 hodin, nestihnou odhlasovat jednání po 19., 21. a 24. hodině, jak měli v plánu.

Znamenalo by to zřejmě, že by schůze mohla probíhat jen do 21. hodiny, kdy končí jednací den. Zákonodárci by se zase vrátili do lavic v 9 hodin ráno.

Pokud by ale Okamura skončil dříve, poslanci mohou procedurálně hlasovat delší jednání, a tak by v sále zůstali zase zřejmě minimálně do půlnoci.

„I nyní po 19. hodině lze hlasovat o procedurálních návrzích. Pokud bude pan Okamura hovořit nepřetržitě do 21.hodiny, bude v ten čas schůze přerušena. Pokud by to nevydržel, budeme moci hlasovat procedurální návrh,“ potvrdil Novinkám předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Okamura mluví už více než 10 hodin

Předseda SPD Tomio Okamura na plénu mluví už více než 10 hodin. K řečnickému pultíku si stoupnul v 9:04.

Okamura: Začnu odznova

Řízení schůze se ujal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Zkuste mi přiblížit, jak váš projev ještě souvisí s projednávaným tématem,“ řekl Tomiu Okamurovi, který od rána stále mluví.

„Tak já klidně začnu odznova,“ navrhl Okamura. „Nebudu vládní koalici vysvětlovat, jak navazuje můj projev, to si vyřiďte vzájemně,“ rozčiloval se.

„Nechtějte po mně, abych začal odznova, vždyť už jsem se dostal do poloviny. Jsem ve střední části projevu,“ dodal ještě šéf SPD.

Bartošek ho následně ujistil, že jen chtěl vědět, že jsou v souladu s jednacím řádem. Následně vyzval Okamuru, ať v projevu pokračuje.

Poslanci drží v sále hlídky

Celé odpoledne byl jednací sál ve Sněmovně téměř prázdný. Koaliční poslanci Novinkám popisovali, že drží hlídky. Zástupci TOP 09 i KDU-ČSL se v lavicích střídali po hodině, poslanci hnutí STAN po dvou hodinách. ODS prý pobyt v sále naordinovaný neměla, jejich poslanci tam trávili čas, jak chtěli. Podobně to mají i zástupci opozičních hnutí ANO a SPD.

Hlídky jsou dobré k tomu, kdyby náhodou opozičníci vyvolali procedurální hlasování, které se musí hlasovat okamžitě. V tu chvíli poslanci, kteří jsou v sále, svolávají své kolegy, aby rychle přiběhli. Ti jinak většinou tráví čas ve svých kancelářích nebo na různých schůzkách.

Okamura pokořil svůj rekord

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura pokořil svůj rekord v délce projevu v Poslanecké sněmovně. Na plénu mluví už déle než 7 hodin a 7 minut, což bylo jeho maximum. S projevem začal ráno v 9:04.

Naději vkládám do jeho fyziologických potřeb, rýpe do délky Okamurova projevu Zuna

Nad délkou projevu Tomia Okamury se podivují někteří vládní poslanci. „Velkou naději vkládám do jeho fyziologických potřeb. Snad už brzy zaúřadují ve prospěch konstruktivní diskuse o korespondenční volbě,“ rýpe do něj na sociální síti X zástupce TOP 09 Michal Zuna.

Padne rekord?

Šéf SPD Tomio Okamura mluví už téměř sedm hodin. Je tak možné, že za chvílí překoná svůj rekord. Nejdéle na plénu Sněmovny mluvil 7 hodin a 7 minut. Mluvit začal ve čtvrtek ráno v 9:04.

Obstruují i vlastní poslance, kritizuje šéfy ANO a SPD Flek

Šéfové SPD Tomio Okamura a ANO Andrej Babiš podle poslance STAN Josefa Fleka obstruují i vlastní poslance. A to kvůli tomu, že nemohou vystoupit. Do rozpravy se hlásí 66 zákonodárců. Mezi nimi jsou ale i někteří koaliční, kteří chtějí na plénu korespondenční volbu hájit.

Okamura se rozehřál

Okamura, který již několik hodin opanuje řečnický pultík, si odložil sako. Zdlouhavě předčítá z nějaké diplomové práce, kterou prokládá svými kritickými poznámkami na adresu vlády či médií.

Jeho řečnění mnoho zákonodárců nezajímá, jak vyplývá z jejich přítomnosti v téměř prázdném sále.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám