Hlavní obsah

Jde do tuhého. Pacienty čekají krušné týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už mohli mít operaci žlučníku nebo kýly za sebou. Kvůli prosincovému protestu lékařů, kteří nechtějí protizákonně sloužit přesčasy, se ale dlouho plánované operace na mnoha místech odsouvají, někde o pár týdnů, jinde o měsíce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Některé nemocnice omezí i počet plánovaných operací.

Článek

Zajištění dostupné péče jde podle protestujících na vrub ministerstva, které situaci nechce řešit. Proti tomu se ministr zdravotnictví ohradil s tím, že jeho nabídku lékaři odmítli.

Dnes budou jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) o odměnách. Prosincový provoz nemocnic už to ale nezvrátí. „Je falešné myslet si, že se Silvestrem se situace vyřeší a od ledna bude vše fungovat jako doposud. To ale není pravda. My potřebujeme, aby se systém změnil,“ řekl viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda.

Cílem není omezit péči pro pacienty, ale zajistit její dostupnost i v dalších letech, aby lékaři neodcházeli. Přečkat toto období ale nebude snadné. Náročné chvíle mohou potkat hlavně rodiče, kteří půjdou s nemocnými dětmi do nemocnice.

Výrazné omezení operací i péče o děti. Bez dohody to prosincem neskončí, varují lékaři

Domácí

Na řadě míst dojde k omezení lůžek. Třeba v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici zavře jedno ze dvou pediatrických oddělení, podobně na tom bude Fakultní nemocnice Bulovka.

„Na dětské chirurgii byla zrušena drtivá většina plánovaných výkonů. Služby jsou naplánované jen do 12. prosince a pak se neví, co dál,“ řekla za sekci mladých lékařů ČLK Monika Hilšerová.

V Thomayerově nemocnici se podle dětského chirurga Lukáše Kramáře zruší většina operací neohrožujících pacienty na životě. Lékařů tam bude tak málo, že když budou operovat někoho na sále, nebude mít kdo vykrýt ambulanci.

Od pátku pozastaví příjem dětských pacientů v Nemocnici v Boskovicích na Blanensku. „Malí pacienti budou k hospitalizaci převáženi na jiná pracoviště,“ řekl jednatel nemocnice Miloslav Kavka. Se situací na dětském oddělení se nemocnice potýká dlouhodobě, neznamená to ale, že se oddělení zavře.

V menších nemocnicích, třeba ve Vyškově, není jasné, jak bude fungovat porodnice, upozornila komora.

Čekání na kloub

Ve velkém se odkládají chirurgické zákroky, jako je operace kýly, žlučníku nebo žlučníkových kamenů. Pacienty, kterých se to dotkne, nemocnice už většinou o změně termínu informovaly. V nemocnicích zřizovaných Královéhradeckým krajem se to týká zhruba stovek pacientů. „Předpokládáme, že u většiny oborů se podaří náhradní termín najít na začátku příštího roku, specifická je situa­ce v ortopedii, zde jsou čekací lhůty nejdelší,“ podotkla mluvčí holdingu Lucie Chytilová.

Všechny nemocnice zdůrazňují, že se o pacienty s akutními problémy postarají. Stejně tak o ty onkologické nebo ty, které by odklad zákroků mohl ohrozit na životě. V Ústeckém kraji je nejvážnější situace v Mostě a Chomutově. „Omezení plánované péče se bude týkat nižší desítky výkonů, typově operace žlučníku, kýly a podobně,“ upozornil generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý.

Stejně jsou na tom v ostravské fakultní nemocnici nebo v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. Zajistí lůžkovou a akutní péči a udržet se snaží i plánované ortopedické operace. O několik měsíců odložili operace kýly nebo křečových žil. „Prodloužily se termíny také na vyšetření na gastroenterologii, ale objednaní pacienti se neruší,“ řekl mluvčí brněnské nemocnice Jiří Erlebach.

Omezení dopadne na ostravskou městskou nemocnici, kde jsou plánované zákroky odsouvány o měsíce. „Zajistíme jen akutní výkony a akutní příjmy v ambulancích. Operovat se bude vždy pouze na jednom operačním sále v dané odbornosti,“ řekla mluvčí Andrea Vojkovská. Ve Slezské nemocnici v Opavě přeobjednali na začátek příštího roku na chirurgický zákrok asi 25 lidí, nechtějí ale přesouvat operace kloubů.

Část lékařů ze specializovaných pracovišť bude zajišťovat nepřetržitý provoz. Kritická je situace třeba ve Svitavách, kde se od pátku zavře celé urologické, chirurgické a ORL oddělení. Akutní případy ošetří.

Nemocnice, stejně jako lékaři, žádají vyřešení situace. Někde se doktoři dohodli s vedením nemocnice i bez pokynu shora. Třeba v Krajské nemocnici v Liberci budou od ledna spouštět nový systém služeb. Z 8hodinového režimu přejdou na 12hodinové směny.

Zástupci komory trvají na tom, aby jim vláda zvýšila základní složku platu a sjednotila odměňování všech zdravotníků zákonem. Bez splnění tohoto požadavku od protestní akce, tj. dodržování zákoníku práce, lékaři neustoupí. Válek odmítl výtky prezidenta komory Milana Kubka, který se podle něj nechtěl od začátku dohodnout a odmítl podle ministra „férovou nabídku“ navýšení odměn.

Fiala jako poslední šance lékařů? Debata o navýšení odměn opět ztroskotala

Domácí

Jak se v prosinci omezí péče

Boskovice

Pozastavuje se dočasně příjem dětských pacientů k hospitalizaci, dětští pacienti budou převáženi na jiné pracoviště. Veškerá neakutní péče, vč. plánovaných operací, je pozastavena. Bez omezení funguje akutní péče, porodnice i pohotovost pro děti a dospělé.

Brno (u sv. Anny)

Odložily se chirurgické operace žlučníků, kýly a varixů. Onkologické, ortopedické ani akutní operace se neodkládají. Omezily se specializované ambulance, kvůli čemuž bylo nutné přeobjednat pacienty na pozdější kontroly. Prodloužily se termíny na plánovaná gastroenterologická vyšetření.

České Budějovice (holding Jihočeské nemocnice)

Zajištěna bude neodkladná péče i chod všech lůžkových oddělení. Omezeny mohou být odborné poradny, ambulance i plánované zákroky.

Děčín, Teplice, Rumburk (Krajská zdravotní)

Bez omezení, včetně zajištění akutní a onkologické péče.

Hradec Králové (fakultní nemocnice)

Neakutní výkony se sníží o pětinu. Pacienty, kterým se zákroky odkládají, již nemocnice informovala, začátkem roku jim sdělí další postup.

Cheb

Už na začátku dali pacientům termíny chirurgických zákroků na leden, nemuseli nic přesouvat.

Jihlava

Sníží se počet operací, zřejmě na polovinu. Akutní výkony a zákroky u onkologických pacientů nebo těch, kteří jsou ve špatném stavu a čekají na totální endoprotézu, se budou dělat dál. Omezení se týká chirurgie, ortopedie, gynekologie, ORL i urologie.

Karlovy Vary

Plánované výkony se neodkládají. Od 22. prosince do 2. ledna 2024 bude uzavřeno dětské oddělení, což je dáno více důvody. Provoz novorozenecké JIP bude zachován, prodlouží se ordinační hodiny na dětské pohotovosti.

Liberec

Bez omezení. Pohotovost na oddělení ORL budou střídavě sloužit lékaři z Liberce a z nemocnice v Jablonci nad Nisou.

Most a Chomutov (Krajská zdravotní)

Na dětském oddělení budou uzavřeny dvě lůžkové stanice. Omezí se plánované operace žlučníku, kýly apod. Pacientům je nabízen pozdější termín nebo možnost operace v jiné nemocnici Krajské zdravotní. Akutní a onkologická péče bude zajištěna.

Opava

Odložily se chirurgické zákroky. Delší čekací doby mohou nastat na odborných interních, urologických a chirurgických ambulancích. Akutní péče bude zajištěna na všech odděleních.

Ostrava (fakultní nemocnice)

Vyšetření a odložitelné operace byly části pacientů po dohodě přesunuty. Plně bude zajištěna akutní, onkologická a neodkladná péče. Ambulance budou fungovat na 80 procent, operační sály na 75 procent.

Ostrava (městská nemocnice)

Péče se omezí napříč celou nemocnicí. Všechny plánované zákroky se odsouvají v řádu měsíců. Akutní příjmy v ambulancích a akutní výkony zůstanou zachovány.

Ostrov

Bez omezení

Plzeň (fakultní nemocnice)

V ambulantních provozech na vybraných pracovištích může dojít k omezení provozní doby. Akutní péče nebude omezena.

Praha (FN Bulovka)

Omezí se plánované operace na většině pracovišť. Přehled změn zveřejní nemocnice na webu, sociálních sítích a na dotčených pracovištích. Akutní péče bude zajištěna.

Praha (VFN)

Akutní pacienti budou ošetřeni. Urgentní příjmy zůstanou zachovány, pacienti ale mohou čekat déle. Omezeny budou odborné ambulance.

Rokycany

Paušálně péče omezena nebude. Akutních pacientů se případná omezení nedotknou.

Sokolov

Bez omezení

Strakonice

Žádné plánované operace se nepřesouvají. Objem péče má být zachován.

Svitavy

Porodnice bude fungovat v běžném provozu. Neotevře ale lůžkové oddělení chirurgie, ORL a urologie, nebude se ani operovat. Péče o chirurgické pacienty bude zajištěna jen prostřednictvím ambulance. Hospitalizováni budou pacienti v jiných nemocnicích v kraji.

Šumperk

K omezení péče nedojde. Nemocnice se s lékaři dohodla.

Trutnov, Náchod, Jičín, Dvůr Králové (Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje)

Omezují se plánované operace, plánované ambulantní výkony a odborné poradny.

Uherské Hradiště

Ve všední dny od 17 do 19 hod. nebude zajištěna pohotovost pro dospělé. Fungovat bude zatím první tři prosincové víkendy. Omezí se odborné ambulance, porodnice a akutní obory fungují normálně.

Zlín (Krajská nemocnice T. Bati)

Omezí se plánované operace o 10 až 15 procent. Omezí se provoz anesteziologických a traumatologických ambulancí, pacienti na urgentním příjmu tak musí počítat s delšími čekacími lhůtami.

Zdroj: regionální redakce Práva a ČTK

Nemocnice ve Zlínském kraji musejí odkládat operace

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám