Hlavní obsah

Za ředitele Bulovky se postavili všichni přednostové. Petici pošlou Válkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podporu řediteli FN Bulovka Janu Kvačkovi vyjádřilo v petici 35 primářů a přednostů tamních klinik. Nesouhlasí se vzdorem skupiny anesteziologů, kteří protestují proti způsobu, jakým řeší vedení nemocnice napětí na klíčovém oddělení ARO. Petici s podpisy chtějí přednostové zaslat i ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi. Vadí jim, že se kauzou poškozuje jméno nemocnice.

Foto: Kristýna Šopfová, Právo

Petice na podporu řediteli, kterou podepsali primáři a přednostové klinik FN Bulovka

Článek

„Považujeme to za jednání z jiného vesmíru. Tímto způsobem se problémy řešit nedají a domníváme se, že pan ředitel udělal hodně vstřícných kroků, které ani dělat nemusel,“ řekl Martin Čihař, primář neonatologického oddělení kliniky na Bulovce, který je pod peticí podepsán.

„Naprosto výjimečně došlo ke sjednocení celé nemocnice. V danou chvíli je ARO z hlediska společenského hodně osamocené a strašně si přejeme, aby to dobře dopadlo,“ dodal s odkazem na petici.

V podobném duchu se vyjádřil přednosta pneumologické kliniky Norbert Pauk, který Kvačkovi vyjádřil dlouhodobou podporu. I on svůj podpis přidal, podobně jako třeba primářka infekční kliniky Hana Roháčová nebo emeritní přednosta ortopedické kliniky Pavel Dungl.

Bulovka nepřijímala pacienty v kritickém stavu, provoz je již obnoven

Domácí

Kritičtí jsou k tomu, že někteří anesteziologové údajně minulý týden pár hodin před nástupem na odpolední službu řekli, že ji nenastoupí, protože mají přesčasové hodiny vyčerpány. Podle Kvačka k tomu došlo několikrát a bylo nutné to urychleně řešit.

„Kdo vám přijde do služby, když mu zavoláte ve dvě hodiny odpoledne, aby přišel na čtvrtou do služby? To je věc organizační a profesní,“ pokračoval Čihař.

Aktuálně slouží lékaři na ARO v oslabené sestavě, pacienti jsou normálně přijímáni, jen si je nemocnice interně rozděluje jinak.

Výběr je na řediteli

Interní neshody vyvolané výměnou primáře ARO oddělení Jakuba Baly koncem srpna z rozhodnutí ředitele se vlečou už několik týdnů a postupně eskalují.

Na post primáře byl v létě vybrán Josef Škola, jenž kvůli výhradám lékařů a napjaté situaci přerušil výkon funkce. Nemocnice také vypsala nové výběrové řízení na post primáře, které potrvá do 20. prosince.

Po pondělní schůzce mezi skupinou anesteziologů, odbory, mediátory a zástupci ministerstva zdravotnictví se podle zúčastněných podařilo v debatě postoupit. Jednání prý bylo konstruktivní a čeká se na zhodnocení toho, nakolik mohou být požadavky lékařů naplněny.

Podle Kvačka je ale jedním z hlavních požadavků části anesteziologů to, aby si sami zvolili primáře oddělení a zrušilo se nově vypsané výběrové řízení.

„Za mě není možné přistoupit na to, že si kolektiv nadiktuje svého vedoucího pracovníka. Nemocnice by byla neřiditelná. Můžeme se bavit o tom, jaké vlastnosti od něj chceme a kdo má být ve výběrové komisi, ale není možné říct: bude to tento,“ řekl Kvaček.

Nemocnice už dříve ujistila, že na poskytování péče pacientům to nemá vliv.

Řešení na Bulovce? První konstruktivní jednání, zní po schůzce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám