Hlavní obsah

Čadek z „poštovní kauzy“ čelil obžalobě z úvěrových podvodů

Právo, Novinky, Jakub Troníček
Praha

Podnikatel Lukáš Čadek, který stál u zrodu korupční kauzy točící se kolem údajných úplatků pro ČSSD a jejího místopředsedu a ministra vnitra Milana Chovance za urovnání obchodních sporů s Českou poštou, byl zhruba před třemi lety obžalován kvůli rozsáhlým úvěrovým podvodům.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Čadek

Článek

Stíhání nakonec zastavil státní zástupce, protože podnikatel dlužné částky doplatil.

Legislativa takový postup umožňuje u méně závažných trestných činů, a to v případech, kdy se pachatel dozná a uhradí škodu.

A právě to pomohlo i Čadkovi, což Právu potvrdil státní zástupce z druhého pražského obvodu Petr Boš. „Přihlédlo se i k jeho bezúhonnosti,“ poznamenal k tomu žalobce.

Detektivové způsobenou škodu původně vyčíslili na více než 12 miliónů korun

Kdyby ale bylo jen na policistech, kteří sérii Čadkových podezřele získaných a následně složitě splácených půjček vyšetřovali, tak by podnikatel možnost zastavení stíhání neměl. Detektivové totiž způsobenou škodu u dvanácti půjček od bank i nebankovních institucí, které si Čadek vzal v letech 2006 až 2009, původně vyčíslili na více než 12 miliónů korun.

Tedy na částku, která jakékoliv podobné zastavení stíhání vylučuje. Vyplývá to z původního policejního návrhu na podání obžaloby z března roku 2012, kterou má Právo k dispozici.

Boš v této souvislosti ale vysvětlil, že výše škody a tím i právní kvalifikace se zmírnila v souladu s tím, jak Čadek své závazky postupně splácel. „Posléze jsem doplatil i zbytek,“ řekl k tomu Právu sám Čadek.

Předkládal falešná potvrzení o platu? 

Problémy se splácením měl podle svých slov právě kvůli svým sporným obchodům s Českou poštou, kvůli kterým prý přišel o více než 20 miliónů. Žalobu na ni podal letos v dubnu, podle pošty na peníze ale nemá žádný nárok, protože o ně přišel vlastní vinou.

„Samozřejmě to spolu souvisí,“ uvedl Čadek s tím, že si postupem času půjčoval peníze kvůli tomu, aby mohl splácet jiné půjčky.

To ostatně vyplývá i ze záznamů policie, podle kterých např. v roce 2008 „lepil“ pomocí úvěru ze stavebního spoření ve výši necelých tří miliónů původní více než třímiliónovou hypotéku z roku 2006. Policisté nicméně své vyšetřování uzavřeli s tím, že problém u Čadka nebyl jen tzv. se splátkovým kalendářem, ale že už samotné získání půjčky bylo podvodné.

Podnikatel měl totiž v bankách předkládat při sjednávání půjček zfalšovaná osvědčení o svém zaměstnání, resp. platu. To ale Čadek pro Právo označil za lež.

Detektivové chtěli podnikatele v rámci výše uvedeného návrhu na obžalobu postavit před soud i kvůli tomu, že v době svého působení coby obchodní zástupce společnosti Vodafone − tedy v roce 2008 − měl svému zaměstnavateli vykazoval falza údajně uzavřených smluv s novými zákazníky, na jejichž základě pak neoprávněně inkasoval prémie přesahující 200 tisíc korun.

Údajná falza přitom figurují i v současné kauze kolem České pošty, své nároky totiž Čadek podle tohoto státního podniku dokládá zfalšovanými e-maily, jejichž pravost podle informací serveru Aktuálně.cz zpochybnila už i policie.

Dostal podmínku

V souvislosti s minulostí Čadka pak informoval deník Blesk, že podnikatel byl odsouzen k podmínečnému trestu za zpronevěru. Podle všeho šlo i v tomto případě o tzv. vytloukání klínu klínem. „Prodal jsem svěřené auto, protože jsem potřeboval peníze na jiné pohledávky,“ řekl Právu Čadek.

Zároveň dodal, že jeho dluhy jsou předmětem několika exekucí. „Zbývá mi doplatit zhruba osm miliónů korun,“ poznamenal podnikatel.

Ten v současné době čelí u Okresního soudu v Českých Budějovicích další obžalobě z podvodu. Právu to potvrdil náměstek tamního krajského státního zastupitelství Barnabáš Liška, podrobnosti ale uvést odmítl.

Kauza  pošty míří k soudu

Kauza kolem Čadka a České pošty se pak posunula ve čtvrtek, když Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zahájil tzv. zkrácené přípravné řízení proti Čadkovi a Kamilu Chocovi. Oba jsou podezřelí z nepřímého úplatkářství. [celá zpráva]

Oba muži sice nebyli obviněni, ale policie očekává, že je bude možné do dvou týdnů postavit před soud. Státní zástupce také v těchto dvou týdnech může s podezřelými sjednat dohodu o vině a trestu, navrhnout soudu jejich potrestání nebo případ odložit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám