Hlavní obsah

Policie zahájila řízení s Čadkem a Chocem v kauze České pošty

– Praha • Aktualizováno

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zahájil zkrácené přípravné řízení proti dvěma lidem v kauze České pošty. Podezírá je z nepřímého úplatkářství. Ve čtvrtek o tom informoval vrchní státní zástupce Zdeněk Matula.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Informaci, že policie sdělila podezření podnikateli Lukáši Čadkovi a Kamilu Chocovi (tomu v úterý ČSSD na Praze západ pozastavila členství ve straně, pozn. red.), Právu potvrdil šéf Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Petr Soukenka. Právě on zajistil Lukáši Čadkovi právníka.

Choc chtěl údajně po Čadkovi třímiliónový úplatek za to, že urovná jeho spor s Českou poštou.

Státní zástupce uvedl, že jsou dva lidé podezřelí z nepřímého úplatkářství. Za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení tomu, kdo úplatek poskytne, nabídne nebo slíbí, a až tři roky vězení tomu, kdo úplatek žádá či přijme.

Kauza se řeší ve zkráceném přípravném řízení, což podle trestního řádu znamená, že muži nebyli obviněni a policie očekává, že je bude možné do dvou týdnů postavit před soud. Státní zástupce také v těchto dvou týdnech může s podezřelými sjednat dohodu o vině a trestu, navrhnout soudu jejich potrestání nebo případ odložit.

Peníze od Čadka prý měly jít do pokladny ČSSD a přímo ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), což strana i Chovanec odmítají.

Úplatek údajně chtěl Choc po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 miliónů korun, sdělil v polovině srpna NFPK.

Chtěl tři milióny

Ve sporu jde o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že spor vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři milióny v hotovosti.

Chovanec, který je zároveň místopředsedou ČSSD, vyvrátil, že by za podnikatelem Čadkem posílal prostředníka s korupční nabídkou. Ministerstvo vnitra zároveň uvedlo, že Chovanec kvůli stejnému případu podal trestní oznámení již ve druhé polovině června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám