Hlavní obsah

Chovanec: V kauze České pošty figuruje jméno Babišova poradce. Ten to odmítá

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v České televizi uvedl, že v kauze České pošty figuruje i jméno Adama Vojtěcha - poradce ministra financí Andreje Babiše (ANO). Babiš i jeho poradce však jakoukoli spojitost s aférou popřeli.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Měl mu dávat jakési přísliby. Tvrdí to alespoň pan Čadek. Je potřeba si to vysvětlit, odkrýt a říci veřejnosti, kde je pravda,“ řekl Chovanec v ČT.

„Pan Čadek se hlásil ke mně, já jsem ho poslal za svým poradcem. Ten ho akorát vyslechl a já jsem panu Čadkovi napsal, aby podal trestní oznámení,“ uvedl ve čtvrtek Babiš.

Proti Chovancovu nařčení se ohradil i sám Vojtěch. „Zásadně odmítám tvrzení ministra vnitra Milana Chovance, že bych měl cokoli společného s kauzou České pošty. S panem Lukášem Čadkem jsem se sešel dvakrát a pokaždé jsme se rozešli s tím, že mu nemohu nijak pomoci,“ sdělil Vojtěch.

Dodal, že zároveň odmítá větu ministra vnitra o jakýchsi příslibech. „Je to nehorázný výmysl, který se ani v nejmenším nezakládá na pravdě,“ bránil se Babišův asistent.

Vojtěch se s Čadkem sešel dvakrát

Vojtěch tvrdí, že od února Čadek několikrát prosil ministra financí o schůzku, Babiš ho však údajně odkázal na svého asistenta. Ten se s Čadkem poprvé sešel v březnu.

„Na této schůzce mi pan Čadek přednesl jeho problém, tedy spor, který vede s Českou poštou, a žádal, zda by nebylo možné mu v tomto směru ze strany ministerstva nějak pomoci. Sdělil jsem mu, a pan Čadek to jistě dosvědčí, že ministerstvo financí v této věci nemůže nic udělat,” prohlásil Vojtěch.

Druhá schůzka se podle Vojtěcha uskutečnila v červnu. Čadek mu prý popsal kauzu ohledně České pošty a její propojení s ČSSD. „Pan Čadek mi dále, stejně jako novinářům, sdělil, že si celou schůzku nahrál na mobilní telefon, přičemž tuto nahrávku hodlá zveřejnit a rovněž mi jí nabízel,” informoval ve čtvrtek Vojtěch.

Čadkovi prý sdělil, že pokud má podezření, že byl spáchán trestný čin, ať se neprodleně obrátí na policii. „To Čadek odmítl s tím, že policie je podle jeho názoru propojená s panem ministrem vnitra Milanem Chovancem, a v trestním oznámení proto neviděl smysl. Navíc to dokladoval svým údajným rozhovorem s příslušníky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu,” popsal Babišův poradce.

Dodal, že netušil, zda to, co Čadek říká, je skutečně pravda, a zda jde skutečně o autentickou nahrávku. „Rozešli jsme se a dále jsme nebyli a nejsme v kontaktu,” uzavřel Vojtěch.

Chovanec inicioval schůzku Bezpečnostní rady státu

Ve čtvrtek odpoledne se kvůli kauze České pošty na žádost Chovance sejde Bezpečnostní rada státu.

Podle serveru Neovlivní.cz měl člen středočeské ČSSD Kamil Choc požadovat po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 miliónů korun, třímiliónový úplatek.

Dva milióny z úplatku měly prý jít ČSSD a milión přímo ministru Chovancovi, pod jehož resort pošta spadá. Chovanec i Česká pošta se od případu distancovali.

Choc v pondělí požádal o přerušení členství ve straně. Předsednictvo středočeských sociálních demokratů ve čtvrtek odpoledne pozastavení Chocova členství ve straně schválilo, informovalo o tom tiskové oddělení ČSSD. Věc musí ještě schválit okresní výbor soc. dem. Praha-západ, sejít by se měl v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám