Hlavní obsah

Bývalý český prezident bude brát 100 tisíc měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna dnes poslala druhou verzi zákona o doživotním platu pro bývalé prezidenty do druhého čtení. Předloha počítá s tím, že exprezident by z částky 100 tisíc korun pobíral svůj plat, hradil plat asistentovi a platil nájem kanceláře. Zákon by se měl jako prvního týkat Václava Havla.

Foto: MP Přerov

Ilustrační fotografie

Článek

Proti původní předloze, která v únoru neprošla sněmovnou, je navrhovaná renta o 20 tisíc korun nižší. Někdejší hlava státu má mít podle vlády nárok na služební auto; nová verze ale nepočítá s policejní ochrankou. Její případné přidělení je ovšem v kompetenci ministra vnitra.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jiří Václavek (ČSSD) Právu řekl, že ve druhém čtení zákona navrhne, aby stejné požitky a za stejných podmínek jako exprezident pobírali i bývalí premiéři. Václavek vysvětlil, že premiér je mnohdy vystaven většímu tlaku než prezident, ale do důchodu pak odchází s deseti tisíci korunami.

Výdaje na prezidentskou rentu a víceúčelovou paušální náhradu by činily ročně 1,2 miliónu korun, pořízení auta by stálo milión korun a roční plat řidiče a provoz vozidla půl miliónu korun.

Bývalému prezidentu republiky nároky zaniknou, pokud...

...se znovu stane prezidentem, poslancem, senátorem, členem vlády, soudcem, členem, viceprezidentem nebo prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu či Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ředitelem Bezpečnostní informační služby, veřejným ochráncem práv nebo jeho zástupcem, případně obsadí další klíčovou funkci ve státní správě, kterou přesně vyjmenovává zákon. Rentu a další výhody má ztratit i tehdy, když bude pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin.

Bývalý prezident Havel má nyní služební auto a policejní ochranku. O jejím přidělení rozhodl ministr vnitra. Nájem kanceláře a mzdy zaměstnanců platí z vlastních zdrojů. Měsíčně stojí provoz exprezidentovy kanceláře přibližně 150 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám