Hlavní obsah

Byl jsem naivní, důvěřovat ministerstvu byla chyba, říká organizátor zrušené akce

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek oznámil, že úvodní koncert projektu Cesta ze tmy, který se měl konat příští týden v pražské Lucerně a který měl vyzkoušet možnost účasti publika na koncertě pod podmínkou absolvování PCR testu, se neuskuteční. Hlavní organizátor Karel Luxík mluví v rozhovoru pro Novinky o ztrátě důvěry a popsal komunikaci s resortem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velký sál Lucerny (ilustrační foto)

Článek

Ve čtvrtek jste s panem ministrem mluvil a uvedl jste, že všechna povolení a přísliby platily. Jak si vysvětlujete náhlý obrat?

Přiznám se, že nemám žádné oficiální stanovisko. Takže si to vysvětlit nedovedu.

Je nový ministr podle vás papaláš? Narážím na vaše slova pro ČTK o tom, že další koncert neplánujete kvůli ztrátě důvěry v resort s tím, že jde z jeho strany o papalášství a politikaření.

Nechci to zase takhle stavět, protože ho tolik neznám. Nicméně jsme se ve čtvrtek dohodli na tom, že projekt o týden případně posuneme s tím, že definitivní verzi mi řekne v pátek. Na místo toho se dnes rozhodlo o úplném zrušení. Alespoň bych čekal, že se to dozvím jako první s určitým odůvodněním, nikoli z médií.

Koncert nebude, uvedl Arenberger. Měl jsem povolení ministerstva, říká zoufalý pořadatel

Kultura

Ministr to zdůvodňoval aktuální epidemiologickou situací. To vám nestačí?

Ne. Ta je mnohem lepší než ve chvíli, kdy jsem poprvé žádal o výjimku a bylo mi řečeno, že není důvodem epidemická situace, nýbrž legislativní, respektive nouzový stav. Ve výjimce je akorát napsáno, že by se projekt zrušil, kdyby došlo ke dramatickému zhoršení. Jsme v situaci, kdy se otevírají školy, a tak projekt nebude zřejmě možné spustit nikdy. Jsme poslední na řadě.

Mění se tu ministři jako na orloji a já nemůžu pořád každému něco vysvětlovat. Pokud je nějaký závažný důvod, tak mi ho snad sdělí. Dneska jsem přitom ještě kontaktoval pana exministra Blatného, který řekl, že potvrdí, že bylo všechno vyřešené a šlo pouze o udělení výjimky.

Koncerty Cesta ze Tmy
Měly se uskutečnit příští týden, první 23. dubna. Podle slibu ministerstva mohlo na každý koncert až 1000 lidí.
Vystoupil měli Olga Lounová, Janek Ledecký, Rybičky 48, Monkey Business, Jaroslav Uhlíř a zástupci rockové opery.
Cena vstupenky je 990 korun, z nichž 450 korun je cena PCR testu, který by návštěvníci koncertu museli absolvovat v laboratoři, která bude nedaleko Lucerny.

Byla vám nyní slíbena finanční náhrada?

Nic nám (Arenberger) neslíbil, protože s námi ještě nemluvil. Ztráty jsou pro nás velké, ale věc se měla zaplatit a výtěžek se měl použít na ples pro zdravotníky. Největší ztráty jsou ale na straně důvěry lidí, kteří se těšili a vložili naději v to, že když něco udělají, dostanou odměnu.

Takže jste ve stádiu očekávání?

Už neočekávám nic, spíše jsem ve stádiu zklamání a totálního prozření. Musím se omluvit každému, kdo mě varoval. Mnoho umělců si myslelo, že táhnu s Babišem a připravuji nějaké „konspirační“ testy. Naivně jsem věřil tomu, že když se to udělá dobře a správně, má to šanci přežít. Nyní vidím, že důvěřovat byla chyba.

Blatný skončil

Domácí

A jak se doposud lišila komunikace s panem Arenbergerem oproti jeho předchůdci panu Blanému?

S panem Blatným jsem mohl v lecčem nesouhlasit, ale jeho výhoda byla, že nebyl politikem. Když něco řekl, stál si za tím a já mu věřil. Bohužel na ministerstvu nebyl sám a spousta těch úředníků mu podávala zkreslené informace, a tak se v tom těžko zorientovával. A ve chvíli, kdy tomu nyní začal rozumět, byl odejit.

Oproti tomu pan Arenberger, abych řekl pravdu, ještě ve čtvrtek na mě působil velice pozitivně s dojmem, že nechce a priori nějaký problém, ale dal by tomu zelenou…

A teď má vaši důvěru?

Ta je samozřejmě nízká, nebo skoro žádná. Udělat takový program je velká zodpovědnost. Vzal jsem si ji na sebe se svým obličejem i pověstí. A když se poté dějí takto zvláštní věci, můžu si třeba představovat, že tam příště pošlou nějaké provokatéry, co si tam sundají respirátor. Nechci to takhle říkat, ale důvěra je strašně důležitá věc. S panem Blatným jsem ji měl, s panem Arenbergerem jsem ji chtěl budovat, ale bohužel tohle není úplně šťastný začátek.

Zaorálek zůstane na kultuře, diplomacii by měl vést Kulhánek

Domácí

V posledních dnech se mluvilo i o možných výměnách na resortu kultury. Jak velkou roli roli zde sehrál jeho šéf Lubomír Zaorálek? Jste rád, že zůstal?

Mně je to celkem jedno. Pokud jde o projekt, osobně jsem s ním o tom mluvil. V zásadě nebyl proti, ale říkal, že moc nevěří tomu, že by to ministerstvo povolilo. Ale nevylučoval, že pokud by se to povedlo, mohli bychom z toho udělat „kuchařku“ na další akce.

Bojoval za to?

Moc za to nebojoval, protože komunikuje hlavně s různými divadelníky, kteří si samozřejmě drahé PCR testy nemohou dovolit a není to jejich zájem. Naopak měl strach, aby to nebrali jako nějakou konkurenci.

Budete vracet peníze za vstupné?

Ano, v příštím týdnu pověříme všechny prodejce, aby ho vrátili beze zbytku všem.

Reklama

Výběr článků

Načítám