Hlavní obsah

Budeme-li unavení, vzejdou z toho pitomosti, varoval poslance kolega

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohlášená obstrukce opozice kvůli snaze vlády zvýšit zdravotnické poplatky ve středu ovládla Sněmovnu. Vládní poslanci přešli do ofenzívy schválením návrhu, že komora bude jednat i po půlnoci, ale opozici od mnohahodinové debaty neodradili.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), místopředseda ČSSD a Sněmovny Lubomír Zaorálek a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Chtěl jsem vás jako lékař vyzvat, nedělejte to, vážená Sněmovno, z naší Sněmovny občas odcházejí značné pitomosti, natož budete-li cokoli projednávat nevyspalí, unavení,“ varoval Jiří Koskuba (ČSSD).

Zděšení v koaličních řadách způsobil šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka, který využil velké absence vládních poslanců a navrhl přerušit schůzi na čtrnáct dnů. Koalice ale zmobilizovala síly a návrh zamítla.

Místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) přirovnal koalici k bolševikům. „ On je typický revolucionář, který ví, že má pravdu, a on to prostě profičí! Vůbec, musí to fičet, ty reformy!“, uvedl na adresu šéfa klubu TOP 09 Petra Gazdíka.

S přibývajícími hodinami atmosféra houstla čím dál víc a koalice i opozice se pokoušela procedurálními finesy získat navrch nad protivníkem. ODS se pokusila neúspěšně odvolat z řízení schůze Zaorálka, neboť prý nahrával opozici. Jenže čáru přes rozpočet udělali ODS a TOP 09 véčkaři, kteří se hlasování zdrželi, čímž Zaorálka v křesle řídícího nepřímo podrželi. „Rád bych odešel, ale  vypadá to, že to nejde,“ bavil se Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath znovu útočil na Kalouska kvůli alkoholu

Zatímco měla Sněmovna jednat o novele silničního zákona, která mimo jiné řešila i způsob trestání alkoholu za volantem, sociálně demokratický rétor David Rath...

Výběr článků

Načítám