Hlavní obsah

Buď jste selhal, nebo někoho kryjete. Starostové vyzvali Brabce k rezignaci kvůli Bečvě

Novinky, Klára Beranová
Praha

Klub Starostů a nezávislých vyzval ministra životního prostředí Richarda Brabce (za ANO) k rezignaci kvůli opakované otravě řeky Bečvy u Valašského Meziříčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Richard Brabec na středečním jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Jsou dvě možnosti – buď on a jeho ministerstvo v této kauze selhali, nebo kryje firmu, která znečistila řeku Bečvu,“ uvedl před úterním jednání Poslanecké sněmovny místopředseda klubu STAN Petr Gazdík.

V den otravy Bečvy došlo v chemičce Deza k incidentu

Domácí

Deník Referendum v pondělí přišel s přímým svědectvím zaměstnance, který měl způsobit havárii v jednom z provozů meziříčské chemičky Deza v den otravy ryb na řece Bečva.

Agrofert, který spadá do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO) a pod který Deza spadá, mluví v souvislosti s tím o provozní události, jež nemohla být příčinou otravy desítek tun ryb.

Gazdík: Nechováte se jako ministr 

„Pan ministr by měl rezignovat na svoji funkci, nechová se jako ministr životního prostředí,“ reagoval na informaci právě klub STAN.

Brabec o mrtvé Bečvě: Je to živý spis

Domácí

Sám Brabec již dříve odmítl, že by se pokusil vyšetřování ovlivnit tak, aby pomohl právě Deze. „Nikdy jsem na nikoho netlačil. A pokud mě někdo podezřívá z ovlivňování, tak pravděpodobně soudí podle sebe, co by dělal na mém místě. Jestliže se v jiných případech řada z vás zaklíná tím, že máme policii nechat konat bez tlaku, tak to prosím čiňme i nyní,“ řekl dříve na plénu Poslanecké sněmovny.

Za slova o Bečvě bych si nafackoval, řekl Brabec ve Sněmovně

Domácí

I přesto, že dříve uvedl, že bude viník ekologické katastrofy dopaden v řádu hodin, bylo z jeho slov patrné, že se vyšetřování do finále zdaleka neblíží. „Nafackoval bych si za to, že jsem dříve vyjádřil víru, že nalezení viníka bude rychlejší,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám