Hlavní obsah

Brusel uzavřel řízení s ČR o střetu zájmů. Ostuda končí, oznámil Bartoš

Praha

Evropská komise podle ministerstva pro místní rozvoj uzavřela zhruba po třech letech řízení o střetu zájmů s Českou republikou. Nezákonně přidělené dotace budou řešit jednotlivá ministerstva.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

„Ministerstvo pro místní rozvoj včera obdrželo dopis od Evropské komise. Auditní řízení ke střetu zájmů, které se týkalo i Andreje Babiše (ANO), Evropská komise uzavřela,” oznámil ve čtvrtek šéf resortu Ivan Bartoš (Piráti).

„Končí tak ostuda, kterou Česká republika musela podstupovat,” doplnil.

Krok konkrétně ukončil tři roky dlouhé řízení, které zahrnovalo několik desítek zjištění, z nichž zůstalo několik otevřených do března a května letošního roku.

Nezákonné dotace budou ministerstva vymáhat

Bartošův resort auditorům následně odeslal odpovědi k těmto zbývajícím případům.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo odložena

Krimi

Nezákonná přidělení dotací, která se mimo jiné týkají právě i bývalého premiéra Babiše, budou nyní řešit jednotlivá ministerstva, řekl Bartoš.

Konkrétně nezákonné přidělení dotace EK zjistila například u společnosti Pekárna Zelená louka z koncertu Agrofert na toastovou linku, která nesplňovala kritéria inovace.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zahájilo řízení o odnětí této podpory ve výši 100 milionů korun. Bartoš předpokládá, že i další dotace budou jednotlivé resorty vymáhat. „Může to ovšem vést až k soudním řízením,” uvedl.

Agrofert patří do svěřenských fondů Babiše.

Vláda už má finální zprávu auditu k Babišově střetu zájmů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám