Hlavní obsah

Britské mutace je v ČR až 50 procent, tvrdí imunolog Hel. Prokázáno je asi 10 procent, oponuje statistik Dušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Agresivnější, takzvaná britská mutace koronaviru se v Česku podle předběžných, neúplných a zatím oficiálně nepublikovaných výsledků vyskytuje v řádu desítek procent, v některých oblastech zřejmě i víc než 50 procent. Na Twitteru to uvedl imunolog Zdeněk Hel z iniciativy vědců Sníh. Situace je podle něj alarmující, dosavadní výsledky označil za velice nepříznivé až šokující.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

Podle slov šéfa Ústavu pro zdravotnické informace a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je podle průběžných dat prokázána britská mutace u 10 procent případů. Dušek to neděli řekl v České televizi.

Potvrzeny desítky případů

Sekvenací, tedy přečtením genetické informace viru, byly dosud potvrzeny desítky případů mutace zhruba v polovině krajů. Touto náročnou a podrobnou metodou se ale vyšetřuje jen velmi malé procento pozitivních vzorků. Bylo ale potvrzeno, že nakažlivější forma viru je v Česku už od prosince.

„Nerad přináším špatné zprávy. Podle předběžných výsledků je incidence britské varianty v ČR v řádu několika desítek procent, v některých oblastech možná i přes 50 procent. Britská varianta viru se brzy stane v ČR dominantně přenášeným typem viru SARS-CoV-2,” napsal.

V rozhovoru pro televizní stanici CNN Prima News také uvedl, že v Česku už je pravděpodobně v malé míře přítomna i jihoafrická varianta viru, která je také výrazně nakažlivější než původní koronavirus. Vyzval občany k obezřetnosti a dodržování opatření proti šíření viru, situace je podle něj kvůli nekontrolovanému šíření britské mutace v Česku velmi nebezpečná. Šíření mutace nelze zastavit, ale lze jej zpomalit, dodal. Očekává, že v nejbližších dnech bude ministerstvo zdravotnictví výsledky výskytu britské mutace v ČR oficiálně komentovat.

Hel na Twitteru také uvedl, že dvakrát telefonoval s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), jednání označil za velmi vstřícné a produktivní. „Oba jsme si vědomi závažnosti situace,” poznamenal.

Jaký podíl nových případů má na svědomí takzvaná britská mutace, české úřady zatím nezveřejnily. Sekvenací, tedy přečtením genetické informace viru, byly dosud potvrzeny desítky případů mutace zhruba v polovině krajů. Touto náročnou metodou se ale vyšetřuje jen velmi malé procento pozitivních vzorků. Bylo ale potvrzeno, že nakažlivější forma viru je v ČR už od prosince.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v pátek řekl, že data ukážou, zda už v Česku agresivnější varianta viru převážila.

Ke konci února může být až 31 000 nových případů denně, tvrdí rizikový scénář

Domácí

„Bude to ve chvíli, kdy se nám stagnace (počtu nových případů) začne obracet v růst,” dodal. Přijatá protiepidemická opatření omezující setkávání lidí podle něj mohou šíření i této mutace výrazně snížit, požádal proto veřejnost o jejich dodržování. Pokud se britská mutace více rozšíří, může být nakažených v únoru téměř stejně jako v říjnu, kdy poslední vlna epidemie vrcholila. Rizikový model, který počítá se šířením rychlejším o 30 až 40 procent, předpovídá na únor až 279 000 nově nakažených. Jen za prvních šest únorových dní přibylo v Česku skoro 47 500 případů covidu a v mezitýdenním srovnání počet nových případů začal v posledních dnech znovu růst.

Například na Slovensku se přítomnost nakažlivější mutace koronaviru ukázala u téměř tří čtvrtin zkoumaných vzorků. Podle premiéra Igora Matoviče nebyl v žádné jiné zemi EU zjištěn tak vysoký podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám