Hlavní obsah

Bratři Bártové získali titul JUDr. oprávněně, zní ze Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské ministerstvo vnitra nezjistilo pochybení bratislavské Akademie policejního sboru při udělení titulu doktora práv někdejšímu šéfovi poslaneckého klubu strany Věci veřejné Vítu Bártovi. V pátek to napsal deník Sme.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

"Na základě pozitivního hodnocení obou součástí zkoušky byl Vítu Bártovi udělen akademický titul," uvedla Natália Hattalová z tiskového odboru slovenského ministerstva. List Sme napsal, že údajné opisování v pracích úřad nijak nekomentoval.

Bárta spolu se svým bratrem Matějem podle týdeníku Reflex opisovali v rigorózních pracích ze skript svého učitele Jiřího Strause. [celá zpráva]

Několik pasáží v doktorských pracích bratrů Bártových se podle Reflexu značně shoduje s částmi Strausových skript. Práce posuzoval sám Straus a ohodnotil je kladně. Týdeník státnímu zastupitelství oznámil podezření z korupce. Matěj i Vít Bártovi obvinění odmítli. Opisování popřel i Straus, bratři se podle něj podíleli na výzkumu, a proto jeho výsledky mohou používat.

Titul JUDr. oba bratři získali na Slovensku v letech 2003 a 2006. Akademie na konci loňska podle Sme právo na provádění rigorózních zkoušek ztratila. List připomněl, že podezření z opisování diplomových prací při studiu na této akademii čelili i oba nynější viceprezidenti slovenské policie. Jejich práce se prý ve značné míře shodovaly s jinými podobnými pracemi, oba vysocí policisté navzdory tomu ve svých funkcích zůstali.

Vít a Matěj Bártovi založili počátkem devadesátých let bezpečnostní agenturu ABL, která se časem stala jednou z největších v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám