Hlavní obsah

Boj za kvóty na eurokandidátce narazil u Pirátů na odpor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi Piráty se rozběhla vášnivá debata, zda uplatnit do voleb kvóty na rovné zastoupení mužů a žen. Vnitrostranická skupina Rovné šance navrhla, aby na eurokandidátce pro příští rok byla obě pohlaví rovnoměrně zastoupena a střídala se jako zip.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík se jednoznačně vyslovil proti kvótám

Článek

„Myslíme si, že jako jediná progresivní vládní strana máme jít příkladem a nebát se aplikovat vnitrostranická opatření pro rovné zastoupení žen a mužů v politických funkcích,“ napsal člen skupiny Petr Konečný na veřejné pirátské fórum a vytvořil anketu.

S návrhem ale narazil. Do včerejška se 66 procent hlasujících vyslovilo proti. Mnozí poukazovali na nesmyslnost kvót. Někteří se dotazovali, jak návrh řeší osoby, které se identifikují jako opačné pohlaví či nebinární (necítí se být ani muži, ani ženami).

„Já myslel, že nepodporujeme kvóty a že jsme se smáli ČSSD, že musí mít kvóty, aby vůbec dokázali přes své páprdy dostat alespoň nějaké ženy na kandidátku,“ napsal olomoucký krajský zastupitel Jaromír Horký. „Co když se nenajde dostatek kandidátů určitého pohlaví, budeme je nutit kandidovat proti jejich vůli?“ ptal se.

„Kvóty jsou diskriminační, popírají aktivní i pasivní volební právo, a navíc v navrhovaném znění není ani návrh fakticky vykonatelný. Nemáme žádný orgán, který je schopen určit gender toho kterého kandidáta,“ napsal Jakub Backa, člen kontrolní komise.

Španělská vláda prosazuje kvóty pro ženy. I firmám

Zahraniční

Ferjenčík: Gender není víc než kvalita

Bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík, který už oznámil, že chce být eurolídrem, se také vyslovil proti kvótám.

„Primárně volím lepšího kandidáta či kandidátku a vyvažuju, když je považuju za srovnatelné. Typicky ve prospěch žen, protože jich máme ve straně výrazně méně,“ napsal.

„Nechat si vnutit pohled, že gender je důležitější než kvality kandidujících, považuju za nerozum,“ dodal. Navrhl vlastní způsob, a sice že by se lídr i čelo kandidátky volili ve dvou kolech. V anketě to podpořilo 45 procent hlasujících.

Pirátka Gregorová: Stanjura je problematický ministr, měl by zvážit odchod

PoliTalk

Chcete si něco vytrucovat?

Také třetí místopředsedkyně Pirátů Blanka Charvátová kvóty odmítla. „Připomíná mi to situace, kdy si moje dcery chtějí něco vytrucovat,“ vzkázala na fóru. Naopak senátorka Adéla Šípová se za kvóty postavila.

„Máme-li tvořit politiku s citem pro potřeby našich občanů a občanek, musíme dbát na co možná nejvíce demokratické zastoupení. A to znamená dát šanci i mladým a ženám,“ napsala. Odkázala na studii, podle níž ve Sněmovně a v Senátu převažují starší muži nad mladšími lidmi a ženami (pro vstup do Senátu je horní hranice 40 let).

Pirátské primárky do eurovoleb běží už od května a do čela se tlačí víc kandidátů. Vedle Ferjenčíka i europoslanec Marcel Kolaja, který před pěti lety pirátskou kandidátku vedl, zájem o první místo má i europoslankyně Markéta Gregorová. Rozhodne se na podzim.

Neprošlo to. Partner pirátské náměstkyně primátora Prahy po kritice jako její poradce skončí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám