Hlavní obsah

Bobošíková žádá komunisty o audienci

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentská kandidátka Jana Bobošíková ve středu požádala komunisty o vyslovení podpory v jejím úsilí dobýt Hrad. V dopise šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi požádala o možnost promluvit na některém ze stranických rokování.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková

Článek

Bobošíková, jež už za komunisty na post hlavy státu kandidovala v roce 2008, v dopise Filipovi, který mají Novinky k dispozici, uvádí, že jejím cílem je, aby mohla KSČM představit svou vizi výkonu funkce prezidenta ČR. Bobošíková píše, že tak činí s plným vědomím toho, že její politické názory jsou zásadně rozdílné.

"Nejsem, na rozdíl od Vás, stoupencem kolektivismu, významné role státu v ekonomice, ani vysoké úrovně přerozdělování vytvořeného bohatství," napsala a doplnila: "Zjednodušeně řečeno nejsem levicový politik, i když zejména v pojetí sociálního zabezpečení občanů nejsou rozdíly mezi námi nijak propastné".

V některých tématech si rozumíme

Bobošíková ale zároveň soudí, že je s komunisty názorově blízká v některých otázkách zahraniční politiky, zejména v případě EU a odmítání požadavků sudetských Němců. Za styčné body považuje prezidentská kandidátka i podporu jaderné energetiky nebo vývozu českých výrobků.

Podle Bobošíkové nemá být hlava státu pravicová nebo levicová, ale má zastupovat zájmy podstatné části občanů.

Bobošíková v dopise navíc deklaruje, že nebude komunisty ostrakizovat. "Na rozdíl od jiných nevidím ve vaší straně riziko pro demokratický vývoj ČR, na rozdíl od jiných neztotožňuji vaši stranu s předlistopadovou KSČ," uvedla. "Plně respektuji, že jste své podpory dosáhli ve svobodných volbách a nikoli díky nějaké ústavně nadekretované vedoucí úloze," doplnila Bobošíková s tím, že odmítá "novou vlnu laciného antikomunismu".

Zeman a Dienstbier již s komunisty jednali

Závěrem listu Bobošíková požádala o audienci u KSČM. "Dovolte mi ještě jednou požádat o možnost představit svou prezidentskou vizi a dát vám ke zvážení, zda bude pro vás natolik atraktivní, že si zaslouží vaši podporu," uvedla.

O podporu komunistů už osobně požádali prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Dienstbier (ČSSD). Ústřední výbor KSČM si ale mezi nimi nevybral, voličům a sympatizantům pouze doporučil volit levicového kandidáta.

Filip chce dát Bobošíkové prostor

Šéf KSČM Filip je pro to, aby Bobošíková dostala šanci před jeho spolustraníky promluvit. Nejbližší zasedání výkonného výboru komunistů se koná 4. ledna 2013, tedy těsně před prvním kolem přímé volby, které připadá na 11. a 12. ledna.

"S dopisem seznámím členy výkonného výboru a požádám je o stanovisko, zda bychom program jednání nerozšířili o vystoupení paní Bobošíkové," řekl ve středu Novinkám Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám