Hlavní obsah

Blažek se bude zabývat Fremrovým případem „Olšany“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se chce zabývat případem, ve kterém soudce Robert Fremr odsoudil Alexandra Ereta a jeho matku Boženu ve zmanipulovaném procesu StB, známém jako případ Olšanských hřbitovů. Ve hře je podnět k přezkoumání soudních rozhodnutí a jejich zrušení.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Soudce Robert Fremr

Článek

Podnět pro podání stížnosti pro porušení zákona poslal ministrovi samotný Eret i senátorka Hana Marvanová (nestr.).

Eret ministra žádá, aby zrušil rozsudky nad ním i nad jeho matkou. Jedná se o verdikty Městského soudu v Praze z let 1988, 1992 a 1998 a Nejvyššího soudu z 1989.

„Žádný ze soudů dodnes nevzal v potaz, že těmito soudy použité tzv. důkazy, zde především tzv. doznání, byly manipulované vyšetřovateli Státní bezpečnosti a vynucené psychickým i fyzickým násilím informátorů Státní bezpečnosti, totiž mučením,“ napsal Eret ve svém podnětu, který Právo získalo k dispozici.

Studium rozsudků soudců za totality bude pokračovat

Domácí

„Každý ze soudů vycházel ve výše jmenovaných čtyřech rozsudcích z nezákonným způsobem pořízených důkazů, čímž se u všech rozsudků jedná o rozhodnutí, která se zakládají na porušení zákona, a tudíž by měla být v ohledu na oba výše odsouzené zrušena,“ dodává Eret.

Blažek Právu potvrdil, že se věcí bude zabývat. „Věcí se bude standardně zabývat příslušný odbor, který si vyžádá spisový materiál. Já se tím rozhodně zabývat budu,“ sdělil Právu ministr.

Na věc upozornila Právo Marvanová. Ta kritizovala v Senátu kandidaturu Fremra do Ústavního soudu právě kvůli tomuto spornému rozsudku. Fremr nakonec ještě kvůli další kritice jeho rozsudků z dob totality rezignoval. Marvanová Právu potvrdila, že pokud by byly rozsudky zrušeny, mohli by se Eret i jeho matka dočkat i odškodnění.

Robert Fremr ústavním soudcem nebude, nominace se sám vzdal

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám