Hlavní obsah

Iniciativa Chcípl PES na nedělní demonstraci vyhlásí otevření Česka

– Praha
Novinky, ČTK, Natálie Lošková

Iniciativa za zachování provozu restaurací Chcípl PES chystá na neděli další demonstraci proti vládním opatřením. Organizátoři to ve čtvrtek řekli novinářům. Zkritizovali také podporu podnikatelům, kterou vláda v pondělí schválila. Žádají, aby místo příspěvku na pracovníka ve výši 400 korun za den dostali podnikatelé 70 procent tržeb z minulého období. Demonstrace začne ve 14:00 na Staroměstském náměstí.

Iniciativa Chcípl PES chystá na neděli demonstraci na Staroměstském náměstí Video: Novinky

 
Článek

„Na této demonstraci vyhlásíme otevření České republiky. Nebudeme respektovat vládní opatření, která nefungují, ale naopak zapříčinila daleko vražednější pandemii chudoby, nezaměstnanosti, krachujících firem a nevzdělanosti,“ řekl za iniciativu David Biksadský, který bude nedělní demonstraci moderovat.

Organizátoři vyzývají účastníky, aby přišli v rouškách a dodržovali poklidný ráz akce a platná vládní opatření.

Foto: Novinky

Otevřeme Česko.

I když iniciativa vznikla kvůli zachování provozu restaurací, připojují se k ní podle jejích zástupců i živnostníci a podnikatelé z jiných sektorů než jen z pohostinství. Jako příklad uvedli zástupce některých kulturních a sportovních podniků a organizací. Celkem nyní skupina čítá asi 1000 podniků z celé ČR.

Členy iniciativy ve čtvrtek podpořil také hudebník Daniel Landa, který se rovněž vymezuje proti vládním opatřením. V úterý vystoupil na slyšení ve Sněmovně k petici nazvané Blanický manifest za svobodu 2020.

Vytváříte nové disidenty, virový protektorát, burácel Landa k poslancům

Domácí

„Záměrem demonstrace je ukázat lidem, že nejsou sami, ukázat jim, kolik skupin z postižených sektorů už se dalo dohromady. Nejsou to jen restaurace, ale celé obrovské sektory,“ řekl Novinkám Landa.

Foto: Novinky

Otevřeme Česko.

Tiskové konferenci přihlížel také herec Michal Suchánek. Na dotaz, zda mají organizátoři jeho podporu, řekl ČTK: „Zaslouží si jakoukoliv pomoc za to, co dělají, ať si o tom myslí kdokoliv cokoliv. Je to záslužný.“

Podle spoluorganizátora akce Jiřího Janečka by se vláda měla soustředit pouze na určité ohrožené skupiny obyvatel a zbytek omezení rozvolnit. „Rozhodně nemoc nezlehčujeme, chceme Česko otevřít za základních epidemických pravidel. Vláda by se ale měla zaměřit pouze na významně ohrožené osoby, jako jsou senioři,“ řekl Janeček, podle kterého je pro ně řešením dobrovolné očkování.

Iniciativa už minulý víkend uspořádala pokojný protest v centru Prahy. Členové iniciativy a její příznivci vytvořili z půllitrů a skleniček se svíčkami světelnou cestu od Úřadu vlády až na Staroměstské náměstí. Akce měla podle pořadatelů upozornit na kritickou situaci malých a středních živnostníků a podnikatelů. Žádali vládu, ať skončí opatření kvůli koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám