Hlavní obsah

Blatného úředníci maří šanci dostat ivermektin na předpis

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) maří praktickým lékařům možnost předepisovat experimentální lék Ivermektin pacientům pozitivně testovaným na koronavirus.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) i šéfka SÚKL Irena Storová sice tvrdí, že je všechno v pořádku, ale ve skutečnosti jejich úředníci vytvořili praktikům takové administrativní podmínky, že jim to prakticky znemožňují.

„Při podání léku off-label jde lékař s kůží na trh a nese riziko. Čekali jsme větší podporu od ministerstva, ale dočkali jsme se spíše alibismu, kdy to v podstatě nechali na praktických lékařích. Obávám se, že za těchto okolností nebudou chtít praktici lék podávat,“ řekl Právu zklamaný šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Přitom podle všech dosavadních zkušeností je ivermektin nejúčinnější, když je nasazen lidem s pozitivním nálezem hned po zjištění nákazy koronavirem, tedy ještě před případnou hospitalizací.

Ivermektin bude moci jít do všech lékáren

Domácí

Překážkou je v tomto případě posudek SÚKL, který do­poručuje podávat pacientům ivermektin pouze pod dohledem lékaře, což si Blatného úředníci vyložili tak, že „je určen pro hospitalizované pa­cienty“. To ale vyřazuje praktické lékaře ze hry, protože oni hospitalizované pacienty s covidem léčit nemohou.

Ministerstvo zdravotnictví také podle názoru mnohých praktiků neudělalo nic pro to, aby měli praktičtí lékaři právní jistotu v případě, že se léčba nebude vyvíjet podle očekávání. Tuto jistotu mají nyní pouze nemocnice. Praktikům musí jako jistota stačit jen „informovaný souhlas“ pacienta – a to se naprosté většině z nich zdá málo.

Šonka Právu přiznal, že neví o lékaři, který by ivermektin v ordinaci předepsal. „Určitě to někdo zkusí, záleží na nátuře a odvaze každého, ale nečekám za těchto okolností nával lékařů, kteří by to chtěli zkusit.“

Praktikům navíc chybí i metodika léčby. „Přáli jsme si, aby tomu ministerstvo dalo jasná pravidla, aby bylo jasné, jakým pacientům a za jakých okolností považuje za vhodné ten lék podat,“ dodal Šonka.

Pět bludů o ivermektinu

Koronavirus

Ministerstvo považuje za bezpečné a nejvhodnější, když budou lékaři v nemocnicích podávat lék hospitalizovaným pacientům nad osmnáct let v dávce 0,2 mg/kg/den první, třetí a pátý den a maximálně v denní dávce 24 mg. V nemocniční praxi se ivermektin obvykle podává v kombinaci s jinými léky a podpůrnými prostředky.

Reklama

Výběr článků

Načítám